— Dette er det sykeste jeg har hørt. En av kjeltringene får fengsel i ett år og åtte måneder. Den andre løslates fordi det ikke er plass i fengsel. Og så stikker han av. Er det mulig, spør Daniel Skarholm.

Balltre under sengen

Han forteller at han fikk brev fra politiet for en tid tilbake.

— De skrev at saken var henlagt fordi han hadde sluppet unna, ikke fordi han var løslatt fra fengselet, raser Skarholm.

Han forteller at tiden etter innbruddet har vært vanskelig.

— Jeg sliter med å få sove og har balltre ved sengen. Jeg kan garantere at de har plass til meg i fengselet dersom jeg bruker det på innbruddstyver, sier han.

SOVEROMMET: Skuffer og skap var åpnet hjemme hos Daniel Skarholm.
PRIVAT

Tilsto ikke altDen 34 år gamle mannen er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Han tilsto samtlige forhold som han var tiltalt for. I løpet av ni dager i januar brøt han seg inn i åtte privatboliger, en hytte, et idrettslokale og et forretningslokale. Han gikk også inn i en privatbolig uten å bryte seg inn. To andre var siktet i saken.

En av dem var en 33 år gammel rumener. Han innrømmet at han hadde deltatt under fire av innbruddene, men nektet for de andre. Den dømte 34-åringen sa at 33-åringen deltok under samtlige brekk. Det samme sa tredjemann. Torsdag møter han i Bergen tingrett.

— Jeg regner med han får samme straff som han som er dømt. Saken går som tilståelsesdom, sier politiadvokat Torunn Strand.

- Vi hadde gode beviser

— Men en av dem slapp altså unna?

— Ja, det er frustrerende. Det var ikke plass i Bergen Fengsel og vi kunne ikke ha ham på glattcelle lenger. Han hadde sittet for lenge, og vi måtte løslate ham. Han meldte seg for politiet i noen uker, men så forsvant han. Jeg regner med han er reist fra landet, sier politiadvokat Torunn Strand.

— Betyr det at han slipper ett år og åtte måneder i fengsel?

— Ja. Begge de to andre fortalte at han var med på tyveriene. Vi hadde gode beviser mot ham og hadde nok etter alt å dømme fått ham dømt, sier Strand.

— Er det mulig?

— Ja, dessverre. Det var ikke plass i fengselet. Da ble det slik.

— Hva tenker du om rettssikkerheten?

— Dette er ikke bra. Hvis han hadde blitt sittende i varetekt, regner jeg med at han også hadde tatt en tilståelsesdom.

Meldte seg for politiet

— Er det frustrerende?

Politiadvokat Torunn Strand.
PER LINDBERG (ARKIV)

— Forferdelig. Det er begått mange innbrudd, svært mange er berørt og politiet har lagt ned store ressurser i etterforskningen. Så ender det altså med at en siktet går fri på grunn av plassmangel, svarer Strand oppgitt.Jannicke Keller-Fløystad var forsvarer for mannen som ble løslatt.

— I flere uker meldte han seg for politiet slik han skulle. Han ba om å få dom for de fire grove tyveriene som han hadde innrømmet, men det skjedde ikke. Så forsvant han. Jeg antar han har reist fra landet. Han hadde ikke penger til å leve her i Norge, sier hun.

Her er seks av brekkene

34-åringen ble dømt for følgende forhold, og de to andre var siktet for det samme:

 • 10. januar: Innbrudd i hytte i Fjell. Rute knust. Stjal 40 tommers TV, Ipad og brennevin.
 • 10. januar: Innbrudd i Nest-Sotras lokaler gjennom vindu. Fotballklær til over 100.000 kroner stjålet, samt kioskvarer.
 • 11. januar: Innbrudd i to boliger i Meland. Vindu brutt opp. PC-er, kamera, Playstation, Ipad, DVD-spiller og smykker stjålet fra den ene boligen. Fra den andre forsvant videokamera, kamera, Ipad, Playstation og diverse smykker.
 • 11. eller 12. januar: Innbrudd i bolig i Øygarden. Brøt opp vindu. Stjal safe med verdier for over 200.000 kroner, klær, alkohol og laptop.

Og her er resten

 • 14. januar: Skar opp duk i plasthall på Lindås. 500 meter kobberkabel stjålet.
 • 16.-20.januar : Boliginnbrudd på Fjell på Sotra. Vindu brutt opp. Laptop stjålet.
 • 16. januar: Rute knust i bolig i Sund. PC, nettbrett, smarttelefon, gullsmykker, bunadssølv, cognac og whisky stjålet.
 • 17. januar: innbrudd i bolig i Bergen. Knuste rute. Stjal data- og fotoutstyr, et skrin med nøkler og bunadssølv.
 • 18.januar: Innbrudd i bolig i Sund ved hjelp av stige. Vindu knust. PC, smykker, ringer og bunadssølv stjålet.
 • 18.-19. januar: Gikk inn i hus gjennom vindu i «luftestilling». Ipad stjålet.
 • 19.januar: Innbrudd i bolig i Fjell. Også her ble det brukt stige for å knuse en rute. Blant annet ble en bag stjålet.

Ikke samme trygghet

I dommen heter det at de mange innbruddene har skjedd over en kort periode, noe som vitner om «et fast forbrytersk forsett». Dommen slår fast at de tre er å regne for mobile vinningskriminelle, det vil si at de ikke har tilknytning til Norge, men kommer her for å stjele. Fordi 34-åringen tilsto, fikk han strafferabatt på åtte måneder.

Tyvene brøt seg også inn i hjemmet til Eivind Robert Oen.

— Først og fremst er jeg glad for at saken ble oppklart. Det er ikke alle som opplever det. Dette med manglende fengselsplasser kan jeg ikke kommentere. Vi er fornøyd med politiets reaksjon, selv om trygghetsfølelsen ikke er som den var, sier han.