Natt til forrige tirsdag ble åtte påhengsmotorer stjålet i Fusa. Motorene er verdt flere hundretusen kroner. Onsdag ble en Ford Transitt stoppet i den tyske byen Mukran.

Viste frem kvittering

— Bilen hadde kommet med fergen fra Trelleborg i Sverige. Tyske tollbetjenter fattet mistanke da det viste seg å være 13 påhengsmotorer i bilen. Kjennemerkene på motorene var filt vekk, forteller politioverbetjent Johannes Råen. Han er del av gruppen som jobber med mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt.

Tollbetjentene gjorde en glimrende innsats og lot seg ikke lure Johannes Råen, politioverbetjent

Bilen ble kjørt av en 31 år gammel polsk statsborger. Han viste frem kvittering på at påhengsmotorene var kjøpt i Norge.

— Tollbetjentene gjorde en glimrende innsats og lot seg ikke lure. De sendte forespørsel til Norge. Det viste seg at åtte av motorene var de som ble stjålet i Fusa. De fem andre vet vi ennå ikke hvor stammer fra, men regner med at vi skal finne det ut, sier Råen.

Lykkelig uvitende

Politiet regner med at motorene hører hjemme enten i Fusa eller nærliggende områder. Det er på slutten av hyttesesongen og noen vet kanskje ikke engang at de har blitt frastjålet motoren.

Politiførstebetjent Jetmund Bjørdal oppfordrer fortsatt folk å sjekke båtene sine og være våken for fremmede biler og utlendinger eller andre som ikke pleier å være i området, men som bare stikker innom, fisker litt, eller kanskje fotograferer stedet.

— Avisbud og andre som er ute nattestid kan legge merke til ting andre ikke får med seg. Det er viktig at alle slike observasjoner blir meldt til det lokale politiet så raskt som mulig, sier han.

- Håper å ta flere

Den 31 år gamle polske statsborgeren er varetektsfengslet i Tyskland og vil bli begjært utlevert til Norge.

- Det var jo store og tunge motorer som ble stjålet, regner dere med at det er flere personer som var med?

— Ja, det må ha vært flere med på tyveriene og vi har håp om å pågripe flere, sier Råen.

Motorene vil etter hvert blir tilbakeført til sine eiere. Råen roser samarbeidet mellom politiet og tollvesenet i denne saken.

— Denne saken viser at det er mulig å få tatt omreisende kriminelle før varene er kommet til hjemlandet. Grensene er ikke helt åpne, sier Råen.