— Hadde jeg visst at en av dem var bevæpnet med en sabel, ville jeg aldri ha prøvd å ta dem, sier Torstein Dynge til bt.no.

Klarte å fakke én

29-åringen jobber til daglig på MX Sport-butikken ved Laguneparken. På vei hjem fra jobb ved 22-tiden torsdag kveld, så han to unge menn som satt i bilen hans.

— Da de oppdaget meg prøvde de å stikke av, men jeg klarte å få tak i den ene. Den andre fyren kom seg unna, forteller Dynge.

Han dro med seg den ene tyven tilbake inn i sportsbutikken. Mens tyven tok seg en tur på toalettet, ringte Dynge til Securitas. De satte ham i kontakt med politiet, som minutter senere rykket ut med en sivil patrulje.

Hadde sabel i buksen

— Den andre tyven hadde jo klart å stikke av, men kom tilbake til parkeringsplassen utenfor butikken for å vente på kameraten. Dermed klarte politiet å få tak i ham og, sier Dynge.

Da politiet ransaket de unge tyvene viste det seg at den yngste hadde gjemt en gammeldags sabel i buksebenet.

— Sett i ettertid er det selvsagt skummelt å tenke på at de var bevæpnet. Akkurat mens det sto på, var jeg faktisk mer bekymret for at det var to av dem. Dersom de hadde gått inn for det, ville de ha klart å ta meg, forteller Dynge.

Mesteparten av tyvegodset, deriblant deler av stereoanlegget, flere CDer og et nøkkelknippe, klarte en av politiets schäferhunder å spore opp.

Fengslet i fire uker

Begge de to guttene, på henholdsvis 17 og 20 år, måtte tilbringe natten i arresten. Den eldste skal være godt kjent av politiet fra tidligere, og ble i dag varetektsfenglset i fire uker.

Begge guttene mistenkes også for å ha vært involvert i annen kriminell virksomhet i området rundt Krohnåsen.

— De mistenkes blant annet for å ha brutt seg inn i enebolig, opplyser etterforskningsleder Geir Duesund ved Fana politistasjon.

Advarer mot å gripe inn

Selv om Torgrim Dynge hadde stor suksess med å fakke de to tyvene, anbefaler ikke politiet at andre følger hans eksempel.

— På generelt grunnlag vil jeg si at vanlige folk bør være forsiktige med å gripe inn når det er tyver på ferde. Dette er selvsagt av henyn til folks egen sikkerhet, sier politiførstebetjent Egil Aadland ved Fana politistasjon.

BEVÆPNET: En av de to unge tyvene, som tømte en bil for verdisaker ved Lagunen torsdag kveld, hadde gjemt en 75 cm lang sabel i buksebenet. Politiet i Fana advarer publikum mot å gripe inn når de tar tyver på fersken.
Foto: Jan M. Lillebø