Den dramatiske episoden utspant seg noen dager før julaften, i 22-tiden fredag den 21. desember.

Denne kvelden var flere politipatruljer involvert i jakten på en bil, en VW Passat, som var meldt stjålet fra Fana.

«... kan ikke kjøre bil»

«Tyven, som leker sjåfør, kan ikke kjøre bil», meldte politiet i 21.30-tiden samme kveld. Sjåføren av bilen skal ha kjørt vinglete, fra den ene siden av veien til den andre, og det skal blant annet ha blitt satt opp sperringer på Danmarks plass.

Her må jeg være med på ferden, ellers blir jeg slept etter og klemt mot noe

Politimannens tanker da biltyven ga gass

Ved 22-tiden befant den stjålne bilen seg i området ved studentsenteret på Nygårdshøyden i Bergen, like ved Nygårdsparken.

Der ble bilen oppdaget av en politipatrulje som besto av en betjent på 28 år og makkeren hans.

— Vi så bilen rett foran oss. Den stoppet opp og ble stående helt i ro, forteller den 28-årige politimannen.

Iført uniform, politicaps og gul refleksvest gikk han frem for å ta kontroll på føreren og bilen. Han så at det var flere personer i bilen.

«Politi! Slå av motoren!»

— Det hadde vært snakk om rus. Og vi ville for all del ikke at dette skulle bli en politijakt med forfølgelse. Min makker tok på blålysene og jeg gikk frem til førerdøren. Der sa jeg: «Politi! Slå av motoren!».

Men politimannen følte at mannen bak rattet nølte litt.

— Jeg tenkte at jeg måtte komme meg inn i bilen og få kontroll. Jeg lente overkroppen inn i bilen og prøvde å finne håndbrekket, noe vi er drillet til å gjøre først, men fant det ikke i farten.

- Ga bånn gass

På vei med hånden opp mot tenningsnøkkelen i stedet, merket politimannen at føreren ga bånn gass - mot porten inn i Nygårdsparken.

— Jeg sto med begge beina i bakken utenfor bilen og rakk ikke å tenke så mye. Men jeg tenkte: «Her må jeg være med på ferden, ellers blir jeg slept etter og klemt mot noe».

— Derfor tok jeg sats med begge beina og hoppet inn i døråpningen, forteller politimannen.

Biltyven freste av gårde. Politimannen, stående i døråpningen, så at ferden gikk mot et lite vann på venstresiden av bilen. Han så også et svært tre like ved grusveien.

— Jeg tenkte at jeg måtte få stoppet bilen, eller risikere å bli klemt mellom treet og den åpne bildøren. Jeg tok tak i rattet, og svingte bevisst rett i treet. Jeg mente der og da at det var det eneste valget jeg hadde.

Ble kastet ut

Han vet ikke hva farten var, men airbagene foran ble utløst i smellen.

— Jeg fikk en trøkk inn i døren og rattet. Så tror jeg at det er airbagen som treffer meg. Jeg blir kastet ut og havner på bakken cirka to meter bak bilen, forteller politibetjenten.

Full av adrenalin kom han seg på beina igjen, gikk frem til føreren og pågrep ham. Makkeren kom også til og gikk til passasjersiden av bilen.

Den 28 år gamle politimannen måtte til legevakten for sjekk av skader i armer og bein.

- Slapp heldig fra det

— Jeg var heldig og slapp fra det uten større skader. Det ble noen blåmerker og skrubbsår på armene og leggene, sier 28-åringen.

Han har ikke tidligere vært ute for noe så dramatisk i jobben som politimann.

— Nei, dette var ikke akkurat hverdagskost. Ingenting tilsa at sjåføren skulle gjøre som han gjorde. Jeg var tross alt heldig, og har ikke vært sykmeldt etterpå, sier han.

Sjåføren: - Fikk panikk

Julaften ble to Stavanger-menn i 20-årene varetektsfengslet i Bergen tingrett.

Begge er siktet for blant annet tyveriet av bilen som krasjet på Nygårdshøyden i desember.

Den ene av mennene er også siktet etter straffelovens paragraf 127, for å ha gitt gass med den 28 år gamle politimannen halvveis inne i bilen.

Denne paragrafen brukes typisk for vold mot offentlige tjenestemenn.

— Siktede har erkjent at han kjørte bilen, men sa seg ikke skyldig i det som skjedde under pågripelsen, sier politiinspektør Tore Johan Sørland.

Ifølge siktelsen skal turen med politimannen i døråpningen ha vært på cirka 30 meter.

Advokat Knut Harald Braathen, som representerte sjåføren av bilen under fengslingsmøtet i Bergen i desember, sier at hans klient fikk en panikkreaksjon.

— Min klient forklarte i retten at politimannen kom så fort eller plutselig på ham at han i panikk tråkket på gasspedalen. Det var ikke hans mening å skade politimannen. Det var en panikk- og reflekshandling, sier Braathen.