RANDI KVINGE

— Jeg fikk ideen om tyttebær på taket da jeg så Norge rundt for noen år siden. Der var det en mann som hadde plantet bærbusker, og jeg fikk lyst til å gjøre det samme, forteller Tumyr.

Omtrent hver gang han har vært på fjellet de siste åtte årene, har han tatt med seg en dott i sekken. Den har han plantet innimellom gresstustene på torvtaket.

— Jeg har plantet busker både sommer og vinter, og her har de grodd og formert seg, forteller hageentusiasten.

Hver dag bruker han flere timer i hagen, men tyttebærplantene på taket klarer seg selv.

— Plantene har likt seg godt i jorden på taket, og spirer og gror uten noe ekstra forpleining. På torvtaket er det 10-15 cm jord og åpent lende. Det er akkurat passe for tyttebærbusker. Andre buskvekster trives ikke i så grunn jord, forteller Tumyr.

Det første året fikk han to liter bær, og i fjor ble det ti. Dette året ble det hele 21 liter bær i boksene til Tumyr, og nå er fryseren full.

— Jeg er kjempegodt fornøyd med årets avling, men jeg er sikker på at det blir 30 liter til neste år, forteller han.

Taket er 30 m2 og har plass til mye lyng enda.

— Hvis jeg skal dekke hele taket er det plass til minst like mye som det er nå, sier han.

Tumyr spiser tyttebær både til frokost og middag, og selv om han er glad i tyttebær, begynner han å få nok.

— De skal renskes og fryses, dessuten må vi spise litt annet også. Jeg vet ikke hvordan kjøpt tyttebærsyltetøy smaker, men syltetøyet vårt smaker i alle fall godt, sier han.

FRUKTBART TAK: Ivar Tumyr vet ikke hvordan kjøpe-tyttebærsyltetøy smaker. Han er selvforsynt med tyttebær fra taket.<p/> FOTO: LINN DYVEKE WILBERG, ASKØYVÆRINGEN