Bare siste bystyremøte var Opus Bergen AS involvert i to viktige saker; IKEAs nybygg på Nyborg og utbyggingen av Tertnesflaten.

Dette for å gi et eksempel på hvilken sentral rolle Opus spiller i forhold til private utbyggere i Bergen. Opus opptrer som bindeledd mellom utbyggere, arkitekter og kommunen. Selskapet sørger for å sy sammen politiske spiselige og samtidig lønnsomme løsninger.

Ikke uten grunn gikk Clear Channel til Opus og ba om bistand til å rydde opp i påstanden om ulovlig oppsatte reklameplakater.

Orientert bystyret

Til Bergens Tidende sier Tystad at han har orientert gruppeleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, ordfører Herman Friele og bystyredirektør Roar Kristiansen om sitt nye engasjement.

Tystad blir medeier i Opus og vil være vikar for daglig leder Tore Jensen.

Bystyredirektøren har konkludert med at Tystad får en ledende rolle og derfor vil være inhabil i alle saker Opus er involvert i, ikke bare de Tystad selv jobber med, opplyser han selv.

På siste bystyremøte var Tystad sykmeldt og slapp derfor å melde seg inhabil.

Betalt rådgiver

Aps tidligere finansbyråd mistet heldagsjobben som politiker etter valget. Tystad opprettet da et enkeltmannsforetak og tok seg betalt for å gi råd til eiendoms— og utelivsbransjen. Blant oppdragsgiverne var Opus.

— Av det jeg har gjort som konsulent i Bergen, har den mest spennende utviklingen skjedd i oppdragene jeg har utført for Opus. Her er et firma som er lite opptatt av plankekjøring, men å finne gode løsninger, sier Tystad.

I dag er Trond Tystad menig bystyremedlem. Han sitter i komité for oppvekst og styret for Bergen Kino og Bergen Reiselivslag. Politisk ble det reagert sterkt på Tystads konsulentvirksomhet.

Opus Bergen AS ble dannet i 1992. Bak selskapet står blant andre tidligere kommunalråd Gert Atle Gundersen, nå direktør i Grieghallen. Gundersen har beholdt en liten eierandel.

Hovedaksjonær er Tore Jensen, også han med fortid fra Bergen kommune. Selskapet hadde i 2003 et resultat før skatt på 256.000 kroner etter en omsetning på seks millioner kroner.