GUNNAR WIEDERSTRØM TOR OLAV MØRSETH

Trond Tystad opprettet et enkeltmannsforetak i mars i år. Og det er ikke smågutter som vil bruke den tidligere finansbyrådens kompetanse. Selv vil han ikke oppgi hvem kundene er, men BT vet at han har oppdrag for Espen Galtung Døsvig, en av byens største aktører innen utelivsbransjen. Han hjelper også Opus, en av byens fremste konsulentfirma når det gjelder eiendomsutvikling.

Jobber i Sandviken

Opus har siden i fjor samordnet interessene til en rekke store grunneiere som har ønsket å bygge boliger langs sjølinjen i Sandviken. Det gjelder blant andre Hui Invest som eier et stort næringsbygg som i dag står tomt. Det gjelder Rolf Olsen Group, Profier, NCC Bygg og eierne av sjøboden på Maaseskjæret. I egenskap av rådgiver har han ved to anledninger møtt byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen.

Etter det Bergens Tidende kjenner til vakte det betydelig oppsikt hos kommunens representanter at Tystad møtte sammen med Opus, men byråd Lisbeth Iversen ønsker ikke å kritisere Tystads rolle.

— Jeg kan bekrefte Tystads tilstedeværelse. Han hadde innlegg som alle andre. Jeg regner med at enhver politiker som er til stede på slike møter tar ansvar for sin politiske situasjon, sier Iversen.

Bryter med Ap-politikk

Det hører med til historien at den store bøygen for utbyggerne er bestemmelsene i kommunedelplanen for Sandviken om hvor mange boliger det kan bygges. Arbeiderpartiet var svært opptatt av at det skal være en høy andel med næringsvirksomhet i området. Kommunedelplanen ble vedtatt for bare tre år siden.

Etter det Bergens Tidende kjenner til er flere av boligprosjektene i Sandviken i ferd med å smuldre opp. Men Hui Invest er fortsatt med. Hui-brødrene er kjent for sin tette kontakt med tidligere næringsminister Grete Knudsen, som og jobber i konsulentbransjen.

Tystads arbeid for Opus begrenser seg ikke til arbeidet i Sandviken. Han assisterer også Opus i forbindelse med en utbygging på Myrdalsfeltet i Åsane.

Uteliv og film

Tystad har også hjulpet investoren og storaktøren i utelivsbransjen, Espen Galtung Døsvig, i hans arbeid med å skape landets største filmmiljø i Arna.

Døsvig har tidligere investert i filmene «Folk flest bor i Kina» og «Himmelfall». Begge ga en pen avkastning, ifølge Galtung Døsvig i snitt 20 prosent.

Det var kanskje derfor han i juli i år, i Bergensavisen, lanserte planene om å bygge et gigantisk filmstudio i de gamle industrilokalene i Arna Næringspark.

Tystad holder kortene tett til brystet når det gjelder hvilke type råd han har gitt kundene sine, men sier han gir råd i forhold til den kompetansen han har. Trond Tystad er ingeniørutdannet, men har de siste åtte årene vært heltidspolitiker. Han har hatt en rekke fremstående styreverv. Blant annet har han vært styreleder for kraftgiganten BKK. I tre år ledet han byrådsavdeling for finans i Bergen kommune.

GIR RÅD: Bystyremedlem for Ap, Trond Tystad, har opprettet et enkeltmannsforetak der han gir råd og veiledning til blant andre store aktører innen utelivs- og eiendomsbransjen.<p/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND