– Vi har satt himmel og jord i bevegelse for å få dette til. Alt må tegnes, planlegges og konstrueres fra bunnen. Det er veldig sjeldent vi får så kort varsel på leveransene våre, sier salgssjef Kåre Stokken.

Han står midt i det digre produksjonslokalet på Osterøy. Travle kjeledresskledde arbeidere hamrer og borer i blankt metall uten å se opp. Langs veggen lyser skinnende nye tilhengere. Dekkene er kraftige og bunnen solid. Når de spesiallagede karmene på plass, vil hengerne være rustet for uvær i de pakistanske fjellområdene.

Ekstra høye karmer

– De kommer til å tåle mye snø, og dybden gjør at de rommer mange soveposer og tepper. Tilhengerne kan også brukes til å frakte mennesker, sier Stokken og peker på de benkliknende avsatsene.

Torsdag kveld kom telefonen fra Røde Kors. De ville bruke Tysse tilhengere til å frakte nødhjelp og utstyr til jordskjelvofrene i Pakistan, men ønsket høyere karmer for å få plass til mest mulig i hvert lass. Konstruktørene begynte umiddelbart å arbeide med en modell på datamaskinen og i går startet produksjonen av tilhengerne.

– Først fikk vi beskjed om at de måtte være ferdige til i dag, men så ble fristen utvidet slik at vi fikk denne uken på oss. Jeg er sikker på at vi hadde klart å levere uansett, sier daglig leder Lars Magne Bysheim med stolthet i stemmen.

Innsatsvilje

Alle arbeiderne som ble spurt om å jobbe overtid i forbindelse med bestillingen sa ja på flekken.

– Det er ekstra gøy når viljen til å jobbe er så stor. Nå blir det nok litt ekstrajobbing i slutten av uken for å ta igjen det vi må skyve på for å få gjort jobben for Røde Kors, sier salgssjef Kåre Stokken.

Både han og Lars Magne Bysheim er enige om at det er ekstra moro å få lage noe som kan bidra til hjelpearbeidet.

– For oss er det selvfølgelig en ekstra motivasjonsfaktor å jobbe med et produkt som skal brukes for å hjelpe mennesker i krise. Det er viktig å støtte opp om hjelpearbeidet. Derfor får Røde Kors også disse tilhengerne til en god pris, sier Bysheim.

På fredag er tilhengerne på plass i Oslo. De blir umiddelbart flydd videre til Pakistan.

SNART KLAR: Odd Tysse og kollegene hans jobber på spreng for å bli ferdig med ti spesial-konstruerte tilhengere som skal frakte nødhjelp i Pakistan.
KNUT EGIL WANG