— Uff da, sier Harald Bratseth da han får se bilde av det trønderske juletreet. Skogforvalteren i Bergen er enig i at dette ikke akkurat er noe prydbusk.

— Det som sannsynligvis har skjedd, er at treet har ligget ute under overfarten fra Trondheim til Hamburg. Granen bærer preg av å være utsatt for slitasje. Her er det nok værgudene som har ødelagt for Trondheim, sier han.

Fikk hjelp fra Bergen

Det er ikke første gang trønderne går seg vill i granskogen. Da er det godt med en hjelpende bergenshånd eller to.

— For noen år siden måtte vi faktisk skaffe Trondheim et nytt tre, som den gang skulle til Rotterdam. Treet fikk så mye juling over Stad, at det var ubrukelig, sier Bratseth.

Skogforvalteren er ansvarlig for juletreet som Bergen kommune har sendt over til Newcastle. Det skal tennes av ordfører Herman Friele 4. desember.

— Jeg har ikke fått noen bekymringsmelding fra Newcastle, så det treet er forhåpentligvis godt mottatt. I løpet av de 55 årene vi har holdt på med dette, har vi ikke fått en eneste klage. Det meste har gått knirkefritt. Vi sørger for at trærne er under tak på vei over Nordsjøen, forteller Bratseth.

- Ville falt av seg selv

I dag tenner Trondheim-ordfører Rita Ottervik en av de mest bedrøvelige norgesreklamene i Tyskland på uminnelige tider.

Avisene i Hamburg har mesket seg med den trønderske treskandalen de siste dager. Både Hamburg-utgaven til Bild-Zeitung og Hamburger Abendblatt har snakket med en treekspert som lurer på hva de holder på med oppe i de trønderske skoger.

— Hadde ikke treet blitt hogget nå, ville det falt over ende av seg selv. Så råttent er det, er hans nådeløse dom over det nåleløse. Mosen på stammen er ifølge tyskernes julegran-ekspertise et bevis på treets trøstesløse tilstand.

- Står med rak rygg

Det gjør skogforvalter Ole Johan Sætre i Trondheim kommune ikke så rent lite furten.

— Denne eksperten kan umulig ha særlig greie på grantrær. Her i landet vokser mose også på friske trær. Dette treet var i alle fall grønt og friskt under hogging for 14 dager siden, sier han til Adresseavisen. Han utelukker ikke at skaden kan ha skjedd i Hamburg.

— Vi skal stå med rak rygg og hevet hode. Treet var flott da vi sendte det, sier Sætre.

Også ved den norske ambassaden i Tyskland har den «brune, glitrende» vakt bestyrtelse. Uten at ambassaden har hatt mulighet til å gripe inn.

— Dårlig Norgesreklame setter man uansett ikke pris på, sier ambassadesekretær Laila Stenseng til Adresseavisen.

JULETRE FRA TRONDHEIM: Dette er treet som skal sette Hamburgs befolkning i julestemning. Om ikke annet så får de seg en latter.
MEIKE WIRSE