Av Ørjan Torheim

Politiet i Tysnes mener at tyskerne ikke opptrådte uaktsomt da de la ut fra feriehuset i Bergsvåg i 17-tiden mandag.

— Slik de har forklart seg, var det fint vær da de dro ut. Men så ble de overrasket av tett tåke, sier politibetjent Andreas Nordbø ved Tysnes lensmannskontor.

— Min vurdering så langt er at det er uaktuelt å lage en erstatningssak ut av dette.

Beklager oppstyret

Men ikke alle er enige i tyskernes vurdering av værsituasjonen.

— Været mandag var så skiftende at jeg ville ha droppet eventuelle fiskeplaner, sier Norolf Sunde, eieren av Bergsvåg Feriehus og lokal vert for kameratene fra Tyskland.

Da bt.no traff fisketuristene i ettermiddag, var de i full gang med å sløye dagens ferske fangst. Timene i tåke og mørke har ikke fått kameratene til å ta skrekken.

— Etter at vi fant tilbake til Bergsvåg og fikk gitt beskjed, dro vi ut igjen med en gang, sier Alexander, mens han fornøyd starter fileteringen av en torsk på 13 kilo.

— Er dette virkelig noe å skrive om? undrer Manfred, som samtidig beklager oppstyret de har skapt.

— Det er synd at det ble en større redningsaksjon ut av det, sier han.

Mens «Odd Fellow» fra Redningsselskapet og «Titran» fra indre kystvakt søkte etter de savnede tyskerne i Bjørnafjorden, hadde kameratene gått i land og overnattet i et naust ved Lukksundet.

— Vi mistet retningen da vi jobbet med å få opp en sluk som hadde satt seg fast. Etter det holdt vi oss tett inntil land og prøvde å finne hjem igjen. Det ga vi opp da mørket kom for alvor, forteller Andy, den tredje av kameratene.

- Urimelig

Da en tysker på fiskeferie omkom utenfor Viksøy i mars i fjor, utløste det en debatt om tyskeres båtvett. Statslos Lars Olsen sa blant annet at «de skal fylle fryseren med fisk, nær sagt uansett».

Men i denne siste saken ser heller ikke operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Kjell-Tore Aarnæs, noen grunn til å reise erstatningskrav.

— De burde selvfølgelig hatt med seg kommunikasjonsutstyr. Og selvfølgelig kunne de ha vurdert værforholdene enda nøyere. Men å kreve erstatning vil være urimelig, fastslår Aarnæs.

— De har sikkert fått seg en lærepenge, uansett.

LEI SEG: – Beklager at vi forårsaket leteaksjon, sier Andy og Alexander (begge fra Sachsen) og Manfred fra Brandenburg. Kameratene fra Tyskland lå og sov i et naust mens leteaksjonen pågikk.
FOTO: STIAN HORNE, TVHordaland