Torsdag ettermiddag seilte Statsraad Lehmkuhl innover hanseatiske Bremerhaven i Tyskland. Stedet er havnebyen til en av de største havnene i Europa og ligger ikke langt fra Statsraadens fødested — Elsfleth.

I Bremerhaven sto supporterne parat til å ta imot den velkjente skuten.— Rundt noen hundre mennesker sto klare i havnen og vi ble mottatt med både musikk og sang. Da svarte vi med å synge shanti-sang tilbake, såkalte sjøviser. Vi har nemlig øvd oss mye på det i lys av 100-årsjubileet, sier Gunnar Vetlejord fra Statsraad Lehmkuhl.

Hjem til mor

På vei mot sitt tyske fødested har de hatt stødig og flott vind i seilene, og et aldri så lite internasjonalt mannskap: 17 faste og rundt 50 mer eller mindre sjødyktige tyskere, dansker, bergensere og én amerikaner.

— Onsdag kveld ankret vi opp like utenfor Bremerhaven og lot mannskapet slappe av fra tre dagers god seilas fra Bergen. I dag hadde vi avale med byens myndigheter om at vi skulle få komme inn til byen, forteller Vetlejord.

HYLLES: Kaptein Marcus Seidl tar imot gjester om bord i Bremerhaven. I bakgrunnen står blant annet lederen for Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Helge Dyrnes.
Bjarte Hordnes

Torsdag morgen fikk de besøk av havnens los, som tok dem trygt med seg videre på ferden til Bremerhaven. Vel fremme ble de også hedret med presang og kake.

— Etter at vi hadde sunget ferdig, feiret vi skuten. Byen hadde med seg en skipskiste som bursdagspresang til Statsraaden, sier entusiasten.

Åpent skip

Frem til fredag er skuten ankret opp i den enorme havnebyen og «hele byen» er invitert om bord til åpent skip. Ifølge flere som er med på ferden, har Statsraad Lehmkuhl fått stor oppmerksomhet i lokale medier.

Lørdag går seilasen videre til Elsfleth hvor skipet ble bygget, der det også skal være knyttet stor lokal oppmerksomhet rundt arrangementet.

30. juni seiler Statsraad Lehmkuhl fra fødestedet Elsfleth til Harlingen i Nederland, hvor Tall Ships Races 2014 starter sin første etappe.