Det ble satt i gang en storstilt redningsaksjon i Gulen lørdag kveld, da fem tyskere ble meldt savnet. To ektepar i femtiårene og en 12 år gammel jente er i Norge på fiskeferie, og dro ut fra Garvågen på Byrknes i Hulen ved 13-tiden i går. Et stort antall redningsfartøy ble satt inn i letingen.

— Fartøyene har vært nær dem flere ganger, men har ikke hørt rop om hjelp på grunn av motordur, sier lensmann Endre Indrebø.

Stort antall fartøy

Det var rorbueieren og hans kone som slo alarm.

— Vi ble bekymret da de ikke var kommet tilbake når det begynte å skumre, sier Heidi Svanholm. Sammen med sin mann leier hun ut rorbuer til turister.

— Først varslet vi venner og kjente og dro ut selv, men etter en stund tilkalte vi lensmannen. Det er et stort område å lete i, sier Svanholm. Da lensmann Endre Indrebø fikk meldingen satte han inn to ambulansefartøy og losskøyten fra Fedje. Et stort antall mindre, lokale fartøy deltok også i leteaksjonen.

— Vi var bekymret. Det begynte jo å gå mot natt. Det vi fryktet mest var motorstopp, sier Svanholm.

Tente bål, ble funnet

Motorstopp var også grunnen til at de ikke kommet tilbake som avtalt. De ble funnet ikke så langt fra stedet de bodde på, inne i et sund.

— De lå bak en holme der de var gått i land. De hadde også tent opp et bål for å holde varmen, sier Indrebø.

Et tips fra bekjente av rorbueierne førte til at de ble funnet.

— Vi fikk et tips fra noen som observerte et bål inne i sundet. Det viste seg å være dem, forteller Heidi Svanholm.

Redningsfartøy kom raskt til stedet og slepte dem tilbake til rorbuene. Da hadde de vært ute i det iskalde været i ni timer. Alle er i god behold, og ble brakt i hus i rorbuene på Byrknesøy lørdag kveld.