Det er bergensfirmaet Djønne Maskin AS sammen med et dansk spesialfirma på sprengning som har fått jobben med å fjerne bunkeren. Bare for en del år siden sa ekspertene at bunkeren var for massiv til at den kunne fjernes, i alle fall med økonomiske utlegg innen rimelighetens grenser.

Fire meter tykt tak

Og massiv er bunkeren. Taket har en tykkelse på fire meter, bygget i armert betong. Veggene er bygget av samme materiale og er 2,7 meter tykke. Bunkeren går over fem etasjer, fire over jorden og en under, forteller administrerende direktør Bjart Nygaard i Rieber Eiendom AS til bt.no.

Sprengningen skal foregå i små porsjoner, men smellene høres godt. En borerigg på taket skal bore seg nedover, og en spesialmaskin skal «plukke» den istykkersprengte betongen ved hjelp av både klyper og grabb.

Den 62 år gamle bunkeren ble bygget av tyskerne av to ulike grunner. Den skulle brukes som beskyttelsesrom ved flyangrep fra de allierte og som plattform for Marineholmens luftvern.

Da krigen var over, fikk marinen området tilbake. Det ble atter marinenes hovedkvarter på Vestlandet, men ble solgt da Haakonsvern ble tatt i bruk som nasjonal hovedbase for sjøforsvaret.

Var kakebu

Bunkeren ble av marinen brukt som arrestlokaler (kakebu) og senere som tilfluktsrom for Mjellem & Karlsen.

Det er Rieber Eiendom som gjennom sitt eierforhold i Høyteknologisenteret eier bunkeren. Når bunkeren er fjernet, skal det reises et miljøbygg på området. Det skal inneholde bilparkering og sykkelparkering med garderober og dusjanlegg osv.

— Av miljøhensyn ønsker vi bilparkeringen bort fra gatenivå og samtidig ønsker vi å fremme syklismen. Det kan vi best gjøre ved å legge forholdene godt til rette for dem som kan tenke seg å bruke sykkel, sier Nygaard.

Han forteller at det også var planlagt en barnehage, atskilt fra parkeringen, men det ble ikke gitt tillatelse fra byens myndigheter. Begrunnelse var at området hadde for mye støv og støy.

— En underlig begrunnelse. Området ligger tilbaketrukket fra trafikken og med sjø på en kant. Skal byråkratenes begrunnelse holde kan det jo ikke bo barn i denne byen i det hele tatt, men vi har i alle fall trukket søknaden om barnehage tilbake, sier Nygaard.

<b>SPRENGES BORT:</b> Allerede i mai startet rivningen av Tyskerbunkeren på Marineholmen med sitt fire meter tykke tak og 2,7 meter tykke vegger. I august skal alt være borte.
PÅL ANDREAS MÆLAND