Vakre bilder av norske fjorder henger utenfor Skandinavisches Reisebüro i Berlin. Hurtigruten seiler i solskinn på blankt hav.

På Hellesøy i Øygarden er det sterk vind og store bølger. Inne i en rorbu møter vi fire tyske turister. Denne dagen lar de båten ligge.

— Vi tar ingen sjanser. Vi vet hvor store krefter det er i havet, sier Juergen Helwig, som tar det dårlige været med godt humør.

- Fiske, fiske, fiske

— Hvorfor kommer dere til Norge?

— Angeln, angeln, angeln, svarer Gerd Helwig.

Han er på ferie i Norge sammen med to sønner og en svigersønn, og legger ikke skjul på hvorfor han har kommet hit. Det er fisken som trekker. Ikke fjordene, ikke stavkirkene og ikke midnattssolen.

De fire turistene er i godt selskap. Hvert år reiser mellom 130.000 og 150.000 tyskere og nederlendere på fiskeferie til Norge, ifølge beregninger fra Innovation Norway. I tillegg kommer de tyskerne som booker hytte og båt på egen hånd, og som ikke blir registrert i statistikken.

Turistene på Hellesøy har hørt om tyskeren som mandag omkom etter et forlis i Austevoll. Og de har hørt om flere liknende tilfeller, formidlet gjennom tyske nyhetssendinger.

— For mange er det så viktig å få mye fisk at de setter sine liv i fare. De er her kanskje bare noen dager om gangen, og drar ut selv om det er dårlige værforhold, sier Juergen Helwig.

Informerer om faren

De fleste utenlandske sportsfiskere som reiser til Norge får informasjon om værforhold og sjøvett langs Norskekysten, ifølge Idar Andenes i Innovation Norway.

— Vi peker vi på hvor viktig det er å bruke redningsvest og ikke drikke alkohol på sjøen. Seriøse arrangører forteller også sine kunder om farene på havet, men det er ikke alltid folk har erfaring til å forstå alvoret, sier Andenes, som er prosjektleder for fiskereiser.

Dettotale markedet for fiskereiser i Tyskland og Nederland utgjør ca. 5,4 millioner mennesker, så potensialet er stort.

De fleste fisketuristene kommer fra kystnære områder i Tyskland og Nederland. Men de har liten erfaring med norske forhold, der man raskt kan komme ut fra en lun fjord til det åpne havet.

Faren for ulykker er størst når turistene reiser ut på egen hånd. Reisene i Norge skiller seg fra hovedkonkurrenten Irland, der fisketurene oftest er organisert fra større båter.

— Vi tilbyr også mer organiserte turer med større båter i Norge, men det er nettopp denne friheten til å fiske fra en egen båt som er populært med reisene til Norge, sier Andenes.

For tyskerne vi møtte på Hellesøy er det ikke aktuelt å reise ut på fellesfiske i Norge.

— Nei, det blir for organisert. Vi er voksne mennesker, ikke 16 år gamle, sier Juergen Helwig.

Tor Høvik