— Torstein har odel på gården og vi hadde planer om å kjøpe den. Men slik det er nå, har vi ikke råd til det, sier Ruth Marie Østråt Koksvik (31).

I fjor sommer ble alt snudd på hodet for Koksvik, mannen Torstein Haug Hagen og lille Mari. Da de var på ferie hjemme i Ål, kom beskjeden om at leiligheten deres i Ladegårdsgaten i Bergen sto i fare for å rase sammen. Hele bygården ble evakuert.

— Jeg hadde et halvt år igjen på arkitekthøgskolen og holdt på med masteroppgaven min. Jeg måtte reise til Bergen for å finne ny leilighet, mens Ruth Marie og Mari dro til hennes foreldre i Sandnes.

Til slutt fant de en liten leilighet de kunne leie i Munkebotn.

— Vi måtte ut med over 20.000 kroner i boutgifter på en lønning. Barnehage og andre utgifter kom i tillegg, sier Koksvik.

Familien klarte å dekke utgiftene til Haugen var ferdig med studiene. Men så var det stopp.

Det må jo løse seg på en eller annen måte. Det er jo livene våre.

Måtte flytte

Det endte med at familien på tre måtte flytte tilbake til på gården i Ål i Hallingdal, der Hagen vokste opp.

— Vi flyttet fra en leid leilighet med vannlekkasje og inn i en leilighet som skulle være sikker og trygg. Det gikk greit en stund, sier Hagen.

Hagen og Koksvik kjøpte leiligheten av noen de kjente i 2006. Da fikk de beskjed om at de ikke kunne tegne eierskifteforsikring siden salget ikke gikk gjennom megler.

— Jeg tenkte ikke på det da. Vi fant også fort ut at forsikringsselskapet vårt ikke dekket setningsskader, sier han.

Begge to er skuffet over hjelpen de fikk fra kommunen etter evakueringen.

— Det eneste de kunne tilby, var leiligheter på Haakonsvern for 700 kroner i døgnet. Jeg trodde kommunen skulle tjene innbyggerne, ikke seg selv, sier Koksvik.

Bekymret for fremtiden

Hagen har nå fått seg jobb som arealplanlegger i Ål kommunen, mens Koksvik er hjemme i permisjon med tre måneder gamle Signe.

— Det økonomiske aspektet er stort, men jeg tror mange i Ladegårdsgaten også har gått på en psykisk smell, sier hun.

De må fremdeles betjene millionlånet på leiligheten i Ladegårdsgaten, fellesutgifter til borettslaget og kommunale avgifter.

— Vi har vært heldige som får bo her, men jeg er bekymret for fremtiden. Kommer vi til å være gjeldsslaver resten av livet? Klarer vi å hjelpe Signe og Mari slik våre foreldre har hjulpet oss?, lurer Koksvik.

Nå venter paret spent på utfallet av rettssaken mot kommunen.

— Det må jo løse seg på en eller annen måte. Det er jo livene våre.