På Løvstakksiden følger vaktmester Bjørn Torgersen med på oljefyren. BKK har stengt elektrokjelen og flammen i et lite vindu viser at det nå er full fart i oljetanken. I dette borettslaget står en av de 260 elektrokjelene i Hordaland som BKK bestemte seg for å koble ut for å unngå overbelastning på strømnettet .

— Det er jo dumt, for det vil føre til økt forurensning. Jeg sitter og ser på lokket hver dag, sier Torgersen.

Olje eller strøm

Bergen kommune var heller ikke videre begeistret over BKKs beslutning, nettopp fordi det vil føre til økt forurensning til luften. De har bedt BKK tilbakeføre til elektrokjeler. I kjelleren til Torgersen har han mulighet for begge deler og vanligvis er det prisen som avgjør om varmen til de 320 leilighetene kommer fra strøm eller olje.

— Det er styrt fra Alta etter hva som er billigst, sier Torgersen.

Hvor mange dager anlegget har benyttet oljefyren siste året, har han ikke oversikt over.

Fjernvarme

Ekteparet Pedersen har panoramautsikt fra sitt kjøkkenvindu i 8. etasje i en høyblokk på Danmarks plass og kan se at skyen er langt større enn mange tror.

— Den ligger over hele byen og langt ut i Sandviken, men det er bare snakk om luftforurensning i sentrum og på Danmarks plass fordi målestasjonene er der. De burde ha målinger i andre områder også, sier Tore Magnus Pedersen.

— Jeg husker lokket lå over byen på samme måten da jeg var liten. Jeg vokste opp i det hvite huset der borte, sier Randi Pedersen og peker bort mot Ibsensgate. Den gangen fyrte folk med koks og kull og ingen snakket om luftforurensning.

Krisemøter og tiltak

Bergen kommune har daglige møter med andre etater , som Statens vegvesen og politiet, for å vurdere hvilke tiltak som kan settes inn i kampen for renere luft i Bergen. Beboerne på Danmarks plass er blant dem som følger nøye med på diskusjonen om datokjøring, stenging av parkeringshus og annet. BKKs forsøk på å avlaste strømnettet går heller ikke upåaktet hen.

— De skulle absolutt ikke ha gjort det på denne måten, nå øker bare forurensingen, sier Randi Pedersen.

Borettslaget deres fikk fjernvarme for 3- 4 år siden og de slipper nå å tenke at de bidrar til den dårlige luften.