Fylkesmann Svein Alsaker oppfatter en e-post fra departementsråd Karin Moe Røisland i Moderniseringsdepartementet i dagsom et pålegg til embetet om å stille på Palestina-markeringen. Han velger å sende assisterende fylkesmann Rune Fjeld.

— Jeg tar pålegget fra departementet til etterretning, sier en ordknapp Alsaker til bt.no

Han tar ikke selvkritikk på at han stilte på Israel-festen onsdag kveld i Forum, men avviste å stille på ettermiddagens markering av Yawm al-Naqba, den palestinske katastrofedagen for 60 år siden.

— Jeg har hele tiden oppfattet som forskjell på feiring av et statsjubileum og en markering i regi av en interesseorganisasjon, sier den tidligere KrF-politikeren.

Bergens-ordfører Gunnar Bakke (Frp) bestemte seg for å stille på Palestina-markeringen, etter først å ha takket nei.

- Ikke et pålegg

Departementsråd Karin Moe Røisland i Arbeids- og administrasjonsdepartementet avviser at hun har gitt fylkesmannen noe pålegg.

— Vi hadde en fornuftig samtale der jeg ba fylkesmannen vurdere om han burde være representert ved arrangementet. Han velger å sende assisterende fylkesmann, og det synes jeg er en klok beslutning, sier hun.

Bakgrunnen var regjeringens likebehandlingsprinsipp, dvs. at Norge ikke skal velge side i konflikten mellom Israel og palestinerne.

— Fylkesmannen skal representere regjeringens politikk i alle sammenhenger, sier Røisland.

Hun fryktet at noen kunne oppfatte det som en politisk markering, dersom fylkemannen gikk på Israel-arrangementet, men droppet palestinernes markering påfølgende dag.

Demonstrasjon

Rundt 40 demonstranter ventet utenfor Forum Kino da Israels ambassadør Miryam Shomrat ankom feiringen av Israels 60 år som selvstendig stat onsdag kveld.

Meldingene haglet mellom ambassadøren og demonstrantene, før Shomrat etter noen minutter gikk inn for å delta på festen.

— Jeg sa hun representerte det jødiske, sionistiske Taliban. Hun svarte med å kalle meg ekstremist, hevder Ahmed Subhi Abu-Geeda, medlem av Palestinakomiteen i Bergen.

- Apartheidstat

Hallvard Birkeland holdt en banner med parolen «60 år med etnisk rensing».

— Jeg mener Israel er en apartheidstat, og ikke noen man i utgangspunktet skal pleie omgang med.

Blant gjestene under markeringen var bergensordfører Gunnar Bakke (Frp) og fylkesmann Svein Alsaker.

— Jeg er her som gammel israelvenn og KrF-politiker. Og fordi jeg ble invitert, sier Alsaker til bt.no.

Prioriterer fridag

Bergen SV har kritisert både ordføreren og fylkesmannen for å stille på festen når de samtidig ikke vil være med på Palestinakomiteens Yawm al-Naqba-markering i dag. Gunnar Bakke har ifølge SV-politiker Oddny Miljeteig ombestemt seg, mens fylkesmannen står på sitt:

— Jeg har prioritert å ta en fridag i morgen. Jeg har ingen møteplikt, sa Svein Alsaker til bt.no onsdag.

- Bryter tradisjon

SV mener Alsaker med dette tar standpunkt til fordel for den ene parten i en svært betent konflikt:

— Norske regjeringer har i mange år vært nøye med å møte både israelere og palestinere. Alsaker er statens mann i Hordaland, og han bryter nå en lang tradisjon, mener Oddny Miljeteig.

— Jeg følger ikke den logikken. Det er ikke slik jeg oppfatter min rolle, sier Svein Alsaker til bt.no.

Synspunkter? Bruk kommentarfeltet.

Håvard Prestegården
Håvard Prestegården