I januar må daglige leder ved INMagasinets bergenskontor Cathrine Lillebøe (28) belage seg på rundt tre uker med opplæringsvirksomhet i Sandnes.

Hun er én av de rundt 200 kvinnene som årlig innrulleres i Sivilforsvaret. Rundt 80 av disse får opplæring på et av sivilforsvarets beredskaps— og kompetansesentere.

De heldige utvalgte plikter å stille på kurs, øvelser og innsatser, som varer fra én til tre uker. Vanlig antall samlinger er som regel to til tre i året. Men en kan bli innkalt inntil ti ganger på et år.

Fikk utsettelse

Rekrutteringen foregår ved tilfeldig uttrekk av lister fra folkeregisteret med basis i alder og bosted. Flesteparten er mellom 18 og 30 år.

Det opplyser avdelingsleder Arnstein Pedersen i Sivilforsvaret til bt.no.

— Jeg er blitt innkalt en gang før. Den gang fikk jeg fritak siden det kolliderte med deadline for magasinet. Jeg har ikke fått signaler på at jeg kan få fritak denne gangen. For meg passer det dårlig. Både økonomisk og ikke minst av hensyn til driften av INMagasinet, sier Lillebø.

126 kroner dagen

Gratisavisen kommer ut fire ganger i året. Den daglige lederen i Bergen jobber på provisjonsbasis. Dermed har hun et problem.

— Jeg har forstått det slik at mange mottar lønn av arbeidsgiver mens de er inne, men min lønn er provisjonsbasert. Dermed må jeg nøye meg med kompensasjonen fra forsvaret. Jeg har både hus- og billån som jeg ikke får råd til å betale mens jeg er inne.

Tjenestetillegget er på 126 kroner dagen. Men satsen kan øke.

— Selvstendig næringsdrivende kan under visse forutsetninger gis økonomisk bidrag til opprettholdelse eller midlertidig nedleggelse av virksomheten, mens øvingen pågår, opplyser Pedersen overfor bt.no.

Lillebøe er ikke overbegeistret over å bli kalt inn.

— Jeg synes det burde ha vært frivillig. Det hadde uansett vært bedre om innkallingen hadde kommet tidligere. Det er lettere å dra bort mens en fremdeles bor hjemme hos foreldrene, for eksempel.

EN AV 80: Cathrine Lillebøe belager seg på sparebluss i januar.
Høvik, Tor