Linda Hatland (40) er en av dem som har hatt lange sykmeldingsperioder det siste året. Nå tvinges hun til å slutte.

Hun blir syk av luften. Forurensningen på Danmarks plass har gitt henne astma. Fra august er hun på plass i ny jobb på Langhaugen videregående skole.

150.000 biler i døgnet

Hun og de tolv kollegene som jobber i administrasjonen på skolen, har kontorer i blokken som ligger langs Fjøsangerveien. Der passerer 150.000 biler forbi i døgnet. Det betyr flere tusen hver eneste time Hatland sitter ved arbeidspulten sin som vender ut mot gaten. I tillegg virvler anleggsarbeidet med Bybanen opp masse støv og skitt.

_Les også:

Danmarks plass verst i byen_

Hatland har jobbet i tre år som kontorsekretær på skolen. Tidligere var hun ansatt ved Hordaland skattekontor som den gang hadde kontor på Østre Muralmenning.

— Det var midt i byen, men jeg hadde ingen luftveisplager. Men allerede etter et år her på Danmarksplass, begynte jeg å merke at det var vanskelig å puste på jobb. Plagene ble borte straks jeg var hjemme fra jobb om ettermiddagen. I helgene og ferien følte jeg meg også helt frisk.

Da anleggsarbeidene på Bybanen begynte for alvor for halvannet år siden, slo sykdommen ut for fullt. Hatland fikk påvist astma.

Hjemmekontor

Nå orker hun ikke å sitte på arbeidsplassen sin mer enn en dag i uken. De andre arbeidsdagene har hun hjemmekontor på Flaktveit.

— Jeg trives her på Årstad og skulle gjerne ha fortsatt i jobben. Skolen har vært veldig behjelpelig med å legge til rette arbeidsforholdene for meg. Men nå er jeg så dårlig at jeg er glad jeg har fått bytte. Jeg håper inderlig det vil hjelpe på helse min.

Rektor Inger Morken bekrefter at forurensning, støy og skitt fra trafikken utenfor er en stor plage.

— I øyeblikket er to andre ansatte med kontorplass ut mot Fjøsangerveien mye plaget av den dårlige luften og ofte borte fra jobben. Tre andre har i løpet av de par siste årene måttet bytte skole på grunn av forurensingen.

Hun forteller at ventilasjonsanlegget er nesten nytt. Men lufteinntaket er plassert rett ut mot Fjøsangerveien. Et aggregat plassert på taket som ikke virker, er også et problem.

— Dessuten er det undertrykk i bygget slik at luften strømmer feil vei dersom vi lufter. Støvet som trafikken virvler opp, er også plagsomt. Før påskeferien var det rundvask i kontorfløyen. Likevel var kontorpultene og vinduskarmer dekket med støv da vi kom tilbake etter påsken, sier hun.

Kan være andre årsaker

Vedlikeholdssjef på eiendomsavdelingen i Hordaland fylkeskommune, Roald Orvedal, har vært på flere befaringer på skolen. Han tviler på at det er forurensing fra trafikken som skaper problem for inneluften på skolen.

— Vi har gjort utslippsmålinger og sjekket for sopp og fuktighet i bygget. Men likevel har vi ikke klart å finne årsaken til at de ansatte i kontorfløyen blir syke av luften. Vi klarer ikke å finne kilden, konstaterer han.

Nå vil vedlikeholdssjefen sende saken over til fylkeskommunens helse- miljø- og sikkerhetsavdeling.

— Vi vil til bunns i problemet, sier han.

Vegar Valde