Den 19 år gamle mammaen er fengslet i to uker. Ifølge kvinnens forsvarer, Øystein Andersen, skal bestemor kjøre i skyttel tvers gjennom hele Bergen mellom Fana og fengselet i Åsane.

Han er svært kritisk til politiets rutiner ved fengsling av ammende mødre.

— Jeg er kritisk til håndteringen av moren - og spesielt barnet. Politiet har tydeligvis mangelfulle rutiner ved denne typen varetektsfanger, sier Andersen.

Han vil nå påklage behandlingen av mor og barn til Politidirektoratet.

Brev - og ammekontroll

Bergens Tidende har tidligere denne uken fortalt om kvinnen som lørdag ble tatt bort fra babyen sin. Mandag ble kvinnen fremstilt for fengsling sammen med to andre, en kvinne og en ung mann, siktet for befatning med amfetamin. I går gikk forsvarerne til de to kvinnene ut med kritikk av varetektsforholdene.

Nye opplysninger i saken gjør at politiet i går begjærte den unge moren varetektsfengslet for to uker, med brev- og besøkskontroll.

Og amming under full kontroll.

— Det er en håpløs situasjon for min klient. Selv om politiet har lagt forholdene til rette, blir det for lite kontakt mellom mor og barn, mener Andersen.

Ifølge Andersen vil nå bestemor sørge for at barnet bringes til Bergen fengsel tre-fire ganger daglig, slik at babyen kan bli ammet.

— Bestemor er i 40-årene og kan takle dette. Hun har hittil tatt ferie, og må muligens ta permisjon fra jobb, sier advokaten.

- Ikke vårt ansvar

Bergen politidistrikt vil ikke påta seg ansvaret for ammekrisen i Åsane.

— Når vi får medhold i en fengslingssak, er det fengselets ansvar å ivareta dem det gjelder, sier informasjonssjef Trygve Hillestad.

Han sier politiet har gjort det de kunne for at barnet og moren skal få nødvendig hjelp.

Den andre kvinnen som har sittet på glattcelle i samme sak, en 20-åring med astmaproblemer, ble i går løslatt.

Saken dreier som befatning med flere hundre gram amfetamin. Politiet skal nå være på jakt etter ytterligere én person. Begrunnelsen for forlenget fengsling av den ammende moren, var fare for bevisforspillelse.

- Snu trafikken

Fengselsdirektør Kjetil Evjen i Bergen fengsel har ikke vært borti liknende tilfeller tidligere. Han ser bare ett alternativ til dagens situasjon.

— Kvinnen kan sendes hjem for å amme tre-fire ganger daglig, sier han og kaster med det ballen tilbake til politiet.

For når en fange skal transporteres er det politiet som har ansvaret og må plukke opp regningen. Fengselet har ansvaret innenfor murene og Evjen forsikrer at de legger forholdene til rette når barn og bestemor kommer på ammebesøk.

Ifølge Evjen er det i Norge forbudt å la barn følge med moren inn til soning i fengselet, uansett grunn. Det finnes land hvor dette gjennomføres, da med egne soningsplasser.