• Fedrene er mest opptatt av hvor stor bil de må ha når de får tvillinger, mødrene tenker mest på fødselen, sier Hege Seter, medlem av Fana tvillingklubb.

Lydnivået er høyt. Overalt ser vi dobbelt. Noen er like som to dråper vann. Andre er så ulike som søsken kan være.

Medlemmene i Fana tvillingklubb er samlet i stuen til leder Eva Garmanslund.

— Da folk hørte at jeg skulle ha tvillinger, sa de: «Å, stakkars deg», sier Margun Alver. Hun har eneggede tvillinger på 13 år.

— Men det er jo bare tull. For det er jo så kjekt å ha tvillinger, legger hun til.

De andre mødrene nikker. En gang i måneden samles de til klubbmøte. Interessen er enorm, og med 33 tvillingmødre totalt har de valgt å dele klubben i to. En for barn mellom 0 og 6 år, og en for barn i skolealder.

— Det ble for mange å ha alle samlet. Det ble så mye kakling. Men vi snakker ikke bare om tvillinger på møtene altså, poengterer Garmanslund lattermildt.

Dobbel amming

Tvillingklubben er stedet der erfaringer, tips, gleder og frustrasjoner deles.

— Det å ha tvillinger er veldig spesielt. Vi deler noe andre ikke helt skjønner hva innebærer. Derfor er det godt å treffe andre som vet hvor travelt det kan være, sier Elisabeth Sandve.

Dette er mødre som vet hvordan det er ikke å komme inn i butikken eller bussen på grunn av for bred barnevogn. Som har måtte skifte bil og dører hjemme for å tilpasse tvillinglivet. Og som har prøvd etter beste evne å amme to like sultne barn samtidig.

— Det var veldig tungt å gå med to barn i ni måneder. Jeg kjente det godt i ryggen, sier Alver.

Bytter klær

I tillegg til å utveksle erfaringer, drikke kaffe og spise kake, har også møtene en praktisk funksjon.

— Vi bytter og selger klær. Skiutstyr og annet utstyr er veldig greit å kjøpe i tvillingklubben for en billig penge, sier Elisabeth Sandven.

Klubben har eksistert siden 1989, og ble startet etter initiativ fra Norges tvillingforeldreforening. Tallet på medlemmer har vokst hele veien, og nå er også turer, juletrefester og sommerfester lagt inn i programmet. Da er også fedrene og barna med.

Fedre tenker på bil

Synne og Pernille (3 år) klyver opp i sofaen. Synne hyler «mamma» mens tårene triller nedover kinnet. Pernille sitter ved siden av og gliser.

— De krangler mye. Men liksom ikke på samme måte som andre søsken. De kommer hverandre veldig nær. Det sies at tvillinger kommer hverandre fire ganger så nær som vanlige søsken, sier mamma Hege Seter.

Hun holder svangerskapskurs for foreldre som venter tvillinger.

— Fedrene er mest opptatt av hvilken bil de må ha når de får tvillinger. Mødrene er mest opptatt av annet utstyr og selve fødselen, sier Seter. - Folk venter seg tvillinger med en skrekkblandet fryd, legger hun til.

Mødrene i tvillingklubben elsker tilværelsen som tvillingmor, men de innrømmer at det også kan være stressende.

— Det blir jo dobbelt arbeid av alt. Dobbel amming og dobbelt stell. Men selvsagt også dobbel glede. Når jeg tenker tilbake, er jeg overrasket over hvor greit det gikk. Man blir veldig flink til å organisere seg, sier Garmanslund, som har tvillinger på 12 år.

Men til og med disse mødrene må innrømme en ting:

— Vi er glade vi ikke har firlinger.

Fana tvillingklubb

Askøy tvillingklubb

Straume tvillingklubb

Stord tvillingklubb

Åsane tvillingklubb

Årdal tvillingklubb

Sogndal tvillingklubb

GRUPPEBILDET

SER DU DOBBELT? Foran fra høyre: Mamma Berit Gaaserud med sine tvillinger Erlend Johan og Mille (2 år), mamma Ann Kristin Møllerup med sine toeggede tvillinger Sidsel og Nora (2 år), mamma Karianne Nordby med sine eneggede tvillinger Emilie og Gina (7 år), mamma Hege Seter med sine toeggede tvillinger Pernille og Synne (3 år), mamma Edith Karlstad med sine toeggede tvillinger Martin og Andreas Lidsheim (5 år).

Andre rekke fra høyre: Mamma Kari Ringheim med tvillingene August og Åsta (6 år), mamma Marit Hamre Liseth med sine eneggede tvillinger Rebecca og Marita (5 år), pappa Bjørn Lyngedal med sine toeggede tvillinger Ivar og Magnus (9 år), mamma Annlaug Mo Norheim med tvillingene Ivar og Olina (1/2 år), mamma Aina Johannessen med sine toeggede tvillinger Mads og Even (1 år).

Tredje rad fra høyre: Mamma Margun Alver med sine eneggede tvillinger Ingrid og Kjersti (13 år), mamma Eva Garmanslund med sine toeggede tvillinger Fredrik og Kristian (12 år), mamma Elisabeth Sandven med sine eneggede tvillinger Therese og Katrine (16 år).

KNUT STRAND (foto)