Brødrene Jon og Eirik Eide Pettersen går ut av Garnes videregående skole i Arna i disse dager.

I lommen har de hver sitt vitnemål der sekserne kommer tettere enn kunnskapsministerens bekymringer over at unge gutter faller ut av videregående.

— Det er noen femmere inni der også, jeg tror jeg har 22 av 26 mulige seksere, sier Jon Eide Pettersen.

Vitnemålet til tvillingbror Eirik er ikke noe mindre imponerende, med 20 seksere og en og annen femmer innimellom.

— Og så fikk jeg en firer på eksamen i norsk, men den har jeg klaget på, så jeg håper ikke den blir stående, sier han.

God skole Og hemmeligheten bak superkarakterene? Den er ikke hemmelig i det hele tatt. Hardt arbeid i kombinasjon med gode fritidsaktiviteter og trivsel på skolen gir resultater.

— Det gjelder å legge sjelen i skolearbeidet. Men jeg sitter ikke inne og gjør lekser hele tiden, selv om jeg sikkert jobber en del mer enn andre, sier Jon.

Eirik gir også skolen sin del av æren for det flotte resultatet.

— Det har vært veldig godt miljø på skolen, og vi har hatt gode lærere, sier han.

Lite samarbeid

Brødrene har ikke gått i samme klasse. Jon har gått Media og kommunikasjon, mens Eirik har gått Studiespesialiserende. Leksene har de stort sett gjort hver for seg.

— Vi samarbeider litt i fellesfagene, som norsk og historie, men ellers er det ikke så mye behov for samarbeid, sier Jon.

— Vi er veldig forskjellige, sier Eirik, som blant annet er interessert i fotball og foto. Jon har på sin side det han kaller «noen prosjekter» på fritiden, deriblant en selvbygget, fjernstyrt ubåt, en såkalt ROV.

— Den skal være ferdig til høsten. Jeg er litt teknisk interessert, medgir han.

Realfag og luftforsvar

Til høsten går de også hver sin vei. Eirik har gått Studieforberedende på videregående, og til høsten bærer det rett til NTNU i Trondheim, der han skal fordype seg videre i realfagenes verden.

Jon har tatt Media og kommunikasjon på videregående, men planen er å dyrke de tekniske interessene når han skal studere videre.

— Nå har jeg tenkt å bli ingeniør. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken type. Men jeg må ta matte og fysikk først, sier 19-åringen som regner med at han tar de to ekstra fagene på strak arm.

Foreldrene vet ikke Men først skal 19-åringen til Madla, der førstegangstjeneste i Luftforsvaret venter. Og kanskje en aldri så liten militær karriere etterpå?

— Jeg har lyst til å bli såkalt Crew Chief Assistant på F16-fly, jeg er interessert i fly og sånt. Men jeg tar førstegangstjenesten først, og så får jeg vurdere om jeg skal bli, sier han.

Og hva synes foreldrene deres om vitnemålene?

— De vet det ikke ennå, de er på ferie på Cuba. Vi har sendt dem en melding, men det er litt dårlig dekning der, så vi vet ikke om den har kommet frem, sier Eirik.

Imponert over guttenes innsats på skolen? Si din mening her:

- Vi er egentlig ganske forskjellige, og samarbeider ikke så mye om skolearbeidet, sier tvillingbrødrene Jon (til venstre) og Eirik Eide Pettersen.
Privat