Heidi Schjetne

I fjor på denne tiden var tvillingene Siri og Anders Kleiveland Kyvik bare noen uker gamle. Derfor deltok de ikke i julerushet. Det gjør de imidlertid i år, og på mer enn én måte.

Nye julegavegivere

Det er inne hos Wallendahl i Strandgaten vi finner Tone Kleiveland, hennes mor Haldis Kleiveland og de ett år gamle tvillingene Siri og Anders Kleiveland Kyvik. Tvillingmoren ser på baderomsartikler, som havner under treet hos familiemedlemmer. Julehandelen til familien Kleiveland har begynt i dag. Men den er spesiell i år.

Nå er det nemlig to flere julemunner å mette og to ekstra par strålende, forventningsfulle barneøyne når julen har ringt inn. Tvillingenes behov skal selvfølgelig dekkes, og mor er allerede i gang med å gjøre ekstra stas på dem til julaften.

Men det er enda et aspekt ved de to nye familiemedlemmene. De skal nemlig gi julegaver, de også.

— Tvillingene, ja, må gi gaver til besteforeldrene og tantene og onklene. Slik er det bare, smiler Tone Kleiveland.

«Meg-budsjettet»

— Hva med dere foreldre da? De bør kanskje også huskes av småungene til jul?

— Ja, det er klart, noe må de jo gi til oss også, ler Kleiveland.

— Vi snakker nok om noen tusen ekstra totalt. Minst, fastslår tvillingmoren. Julegavene skal imidlertid være ordentlige, så da får det heller koste litt ekstra. Selv om hun prøver å holde det innenfor rimelighetens rammer, synes hun tusenlappene flyr fort.

Bestemor Haldis Kleiveland er tilhenger av pengegaver og pr. i dag pleier hun å gi det til både barn og svigerbarn.

— Man har ikke samme smak som sin mor, sant? Derfor lar jeg dem heller kjøpe julegavene selv, sier hun.

Men nå mener bestemor at det har dukket opp et unntak fra pengegaveregelen: nemlig tvillingene.

— Det er klart tvillingene må få leker. Det skal de få personlig fra meg! Smiler bestemoren. Tvillingene aner ingenting om de voksnes julehysteri. Ennå.

ALLE SKAL HA SITT: Det bør bugne under juletreet til tvillingene Anders og Siri Kleiveland Kyvik i år. Bestemor Haldis Kleiveland (f.v.) og Tone Kleiveland (mor) er på årets første julegavehandel og forsøker å tenke på de fleste. <br/>Foto: VEGAR VALDE