— Det blir feil å snakke om et mulig system av trafficking. Etiopere opererer ikke på den måten. De har veldig stor interesse av å komme seg ut av landet, men befolkningen har en helt annen tilnærming enn for eksempel nigerianere. Mafia og organisert importering av prostituerte til Vesten er ikke vanlig, sier religionshistoriker Terje Østebø ved Norsk Lærerakademi (NLA).

- Noen har betalt for henne

Historien om den ti år gamle jenten som ble funnet på jernbanestasjonen i Bergen forrige søndag, er fremdeles en gåte. Hun sier selv at hun levde på gaten i byen Ambo før hun ble plukket opp av en mann som lot henne bo i et hus sammen med andre barn. Etter en stund ble hun fraktet til Bergen med buss, fly og båt.

Politiet gikk tidlig ut med mistanker om at dette kunne være grov menneskehandel. Østebø, som har bodd i Etiopia, har mer tro på at noen har betalt for å gi 10-åringen et bedre liv i Vesten og at denne virksomheten kan være organisert.

— Etiopia er ikke slik at et vilkårlig gatebarn blir plukket opp og tatt med på en reise til Norge. Noen har betalt mange penger for å få henne hit. Dette kan for eksempel være foreldre eller andre slektninger, men det er selvfølgelig umulig å vite, sier han.

Bærer ikke preg av misbruk

Ifølge politiet virker jenten normal og veltilpasset. Hun skal ikke bære preg av store traumer eller misbruk av noe slag. 10-åringen har fortalt at hun er foreldreløs.

Østebø vet at etiopere i en del tilfeller tar seg gjennom Sahara og Libya for å komme seg inn i EU, men han tviler på at dette er tilfellet for jenten som ble funnet i Bergen.

— Denne reisen er svært anstrengende. For reisende med barn er det mer sannsynlig at de har hatt Schengenvisum, flydd til et europeisk land og deretter tatt tog og buss til Norge, sier professoren.

Slaver i Midtøsten

Hans Birkeland arbeider for Kirkens Nødhjelp og har bodd i Etiopia store deler av livet. Heller ikke han kjenner til at det foregår organisert transport av unge jenter til Vesten.

— En del jenter fra Etiopia blir lokket til land i Midtøsten for å jobbe som slaver. Mange av disse blir seksuelt misbrukt. Jeg vet også at små jenter kan bli eksportert til afrikanske naboland der de blir utnyttet. Men at dette skulle skje til vestlige land, har jeg aldri hørt om, sier Birkeland.

Han mener det er langt mer sannsynlig at det foregår menneskesmugling, der mellommenn tar seg betalt for å frakte etiopere til vestlige land.

Drømmer om Vesten

At mange etiopere drømmer om et bedre liv i Vesten, er det imidlertid ingen tvil om. Svært mange lever i dyp fattigdom og kjemper en daglig kamp for å få mat på bordet. I tillegg er den politiske situasjonen i landet ustabil.

Menneskesmugling er ifølge professor Kjetil Tronvoll ved Universitet en mer sannsynlig forklaring på 10-åringens reise enn prostituasjon og barnearbeid.

Men med en vanlig månedslønn på 150 kroner for arbeidere er det ikke mange som har råd til å sende barna sine til en bedre framtid i Europa. At 10-åringen som ble funnet i Bergen er jente er også spesielt dersom hun skulle vise seg å være sendt av slektninger.

— De fleste ville nok prioritert å sende en litt eldre gutt som kan jobbe og tjene penger til familien i hjemlandet. På den annen side kan det være en familie som bare har jenter. Dette er helt umulig å vite, og det blir selvsagt spekulasjoner, sier Tronvoll.