— Jeg har aldri kritisert Milorg for at de hentet ut barna sine, sier Løkkeberg. Rathkes anmeldelse av Vibeke Løkkeberg er henlagt av politiet, men den tidligere byrettsjustitiarien anker nå avgjørelsen.

August Rathke har i BT anklaget Løkkeberg for å lyve om bombingen av Holen skole i 1944. I et leserbrev i Aftenposten i går gjentok han beskyldningene om at Løkkeberg lyver.

— Da kaller han jo også sjefen for Mindegruppen, Arnfinn Finne, for en løgner, samt Bergens Tidende. Men han passer jo på å ikke ta dem, sier Løkkeberg.

- Har ikke kalt Milorg feige

— Rathke mener påstandene dine er «forsettlig usanne og fremmet i den hensikt å krenke æren til Milorg»?

— Finne var en stor Milorg-stjerne. Hvis han som kaptein og leder har så liten troverdighet, må jeg virkelig stille spørsmål ved Rathkes dømmekraft.

— Hva er din reaksjon på at Rathke også kaller din dokumentasjon for tøv?

— Arnfinn Finne står fast ved det han sa til BT i 2004. Han har bekreftet at han visste om flyangrepet kvelden før. Hvorfor trykker dere ikke opp igjen intervjuet?, sier Løkkeberg, og ler.

— Dette er jo vanvittig morsomt. Jeg ler meg i hjel.

— Jeg vil gjerne presisere at jeg aldri har kalt Milorg feige, eller kritisert dem for at de hentet ut barna sine. Jeg håper jo virkelig de gjorde det, noe annet ville være rent mord.

- Tøv og hersketeknikk

— Pensjonert kaptein Håkon Joys skriver i dagens avis at «det er lite som tyder på at Løkkeberg er en forfatter av særlig format» og at du gjør dette for pr.?

— Det er tøv. Jeg er solgt til syv land, har fått en høy italiensk orden. Fordommer har bestandig hengt etter meg i dette landet. Det er en slags hersketeknikk. Det er også Rathkes påstand om at jeg lyger.

Det er dessuten ganske utrolig at de spekulerer i noe de ikke har lest.

— Jeg håper virkelig Rathke finner noe; det hadde vært hyggelig for ham, kanskje for meg også, hvis du skjønner. Det greieste ville vært at han fikk full oppmerksomhet

— Hvorfor det?

— Han har jo veldig behov for det.

Kunstnerisk frihet

— Dette er en erkjennelsesroman der jeg prøver å undersøke hvilken psykisk effekt dette angrepet hadde på meg og min familie.

— Og da tar du deg visse kunstneriske friheter?

— Det gjør man, dette er en roman. Det er ikke jeg som har søkt denne oppmerksomheten.

Poppe, Cornelius