• Teorien om en mystisk Mister X fremstår som helt usannsynlig, sa aktor Bjørn Enoksen Ristesund.

I Sunnhordland tingrett i dag krevde statsadvokaten fire år og seks måneders fengsel for den 25 år gamle voldtektstiltalte bømlingen.

Forsvarer Odd Arild Drevland repliserte med at aktor hadde tatt «for mye Møllers tran» og krevde full frifinnelse for sin klient.

I sin prosedyre hamret statsadvokaten i vei på tiltaltes teori om at en ukjent person skal ha tatt seg inn i leiligheten natt til 18. mai i fjor og dopet, tapet fast og voldtatt den 15 år gamle gutten. Og deretter tatt bilder av overgrepet med tiltaltes mobil.

— Handlingen har skjedd hjemme hos tiltalte. Ingen andre var til stede. Tiltalte har erkjent at han bar fornærmede i seng. At han tapet fornærmede underbygges av at man finner bilder på tiltaltes mobil, sa Ristesund.

18-åring ble også tapet

Videre pekte han på at bildene som viser den nakne gutten i flere kompromitterende posisjoner skal ha blitt tatt i et tidsrom mellom klokken fem og halv syv om morgenen. Det ble også funnet bilder av fornærmede som sov i tiltaltes seng helgen i forkant.

— Det er utenkelig at noen skal ha kommet inn og gjort dette ved to anledninger. Andre skal også ha opplevd at tiltalte har slike tilbøyeligheter, sa aktor.

Han viste da til et av vitnene som forklarte seg i retten i dag. En 18 år gammel gutt fortalte at han natt til 1. mai i fjor sovnet på fest i huset til tiltalte. Han skal ha blitt båret opp i gjestesengen i tiltaltes leilighet av 25-åringen og en annen kamerat.

— Neste dag våknet jeg med tape oppover armene. Det lå tape rundt meg også, forklarte vitnet.

Til bt.no forteller han at han ikke aner hva som kan ha skjedd med ham den natten.

— Jeg husker ingenting fra det. Hadde drukket for mye og aner egentlig ikke hva som skjedde.

Selv har tiltalte forklart at han var på jobb og umulig kunne ha noe med denne tapeepisoden å gjøre.

- Farlig høy dose

Aktor mente også at det var påfallende at 25-åringen har nektet politiet innsyn i egen legejournal. Tiltalte har forklart at han ga gutten to Pinex for å hindre fyllesyke dagen derpå.

15-åringen sa også i sin forklaring at han fikk to hvite tabletter som han trodde var mot hodepine.

Blodprøver som ble tatt 13 timer etterpå viste imidlertid at gutten må ha fått svært høye doser av et sovemiddel som kalles Zolpidem.

— Det må ha vært veldig mange tabletter, og det er lite sannsynlig at de kan ha blitt skjult i en drink eller lignende. Årsaken er at de bruser og ville dannet mye grums, sa lege Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet som ble avhørt som sakkyndig i dag.

Ifølge legen var dosen neppe livstruende.

— Men den var absolutt på et farlig nivå.

- Kraftig lærdom

Åstedsgranskeren tok i retten i dag selvkritikk for at han ikke innhentet bevismateriale fra begge soverom i tiltaltes leilighet dagen etter det påståtte overgrepet.

Da han ankom leiligheten trodde han gjesterommet der offeret våknet var gjerningsstedet. Flere dager etterpå fant politiet mobilbildene på tiltaltes telefon som viser at gutten var bundet i tiltaltes seng på hovedsoverommet.

I ettertid prøvde politiet å beslaglegge dette sengetøyet, men det skal da ha vært vasket.

— Jeg gikk inn dit ganske i blinde og har tatt kraftig lærdom av det i ettertid, sa politibetjent Nils Blikra fra Stord lensmannskontor.

Det ble ikke funnet DNA som kan knytte tiltalte opp mot verken tapingen eller voldtekt av 15-åringen. Offerets blod er imidlertid funnet på lakenet i gjestesengen.

«Practical joke»

Forsvarer Odd Arild Drevland krevde full frifinnelse for sin klient, alternativt at han blir dømt på mildest mulig måte.

— Det er ikke noen tekniske bevis som knytter tiltalte opp mot tiltalen. Det er gjort kroppsundersøkelser av både tiltalte og fornærmede uten at man finner noe som knytter tiltalte til gjerningen.

Videre fastholdt forsvareren at det er funnet en tapebit med ukjent mannlig DNA i leiligheten. Han var også kritisk til politiets manglende beslag av sengetøy.

— Politiet har ikke gjort beslag som viser at noe faktisk har skjedd.

Forsvareren gjorde også et poeng av at leiligheten sto ulåst og at mange hadde tilgang til den.

Angående bildene på tiltaltes mobil, fastholdt Drevland at det var mulig å manipulere klokkeslett og dato på mobilen. Han stilte spørsmål ved om ukjente kan ha gjort dette som en practical joke, som etter hvert er blitt så infam at de ikke tør å stå frem.

— Hvis tiltalte visste at bildene lå på mobilen. Hvorfor prøvde han ikke å ødelegge bevisene når han visste at han ville bli anmeldt, spurte advokaten retorisk.

- Fullstendig slått i bakken

15-åringens bistandsadvokat Kjell Steinsbø krevde oppreisning for sin klient på 200.000 kroner samt erstatning for utlegg på cirka 7000 kroner. Han frykter for guttens fremtid.

— Han har fått post traumatisk stressyndrom, fungerer dårlig på skolen og kan miste ett år av utdannelsen sin. Han er fullstendig slått i bakken av dette, sa Steinsbø.

Dom i saken blir forkynt fredag 28. august.

Lena Vermedal