Politiet måtte tilkalle lege den dagen de hentet ektemannen Mulugetha (28).

— Jeg ville bli med ham, sier Tigisti stille. Det er vondt å snakke om dagen for snart en måned siden, da sivilt politi troppet opp på skolen. To timer etterpå var han borte. Tigisti lå oppløst i gråt på gulvet. Alt han fikk med seg var litt penger og en mobil.

Hun plukker forsiktig på den runde magen under selebuksen. I juni skal hun bli mamma, men barnets pappa er langt borte. Han kan trolig glemme å få oppleve fødselen. Mulugetha lever nå på gaten i Italia fordi han mellomlandet i støvellandet under flukten fra militæret i Eritrea til Norge. Familiegjenforening med Tigisti er utelukket. Hun tjener nemlig for lite.

— Jeg mangler 50.000 kroner. Derfor er vi skilt. Det er trist, sier 25-åringen mens tårer triller nedover kinnene.

- Vi vasker for henne

UDI krever at Tigisti må ha en inntekt på over 167.500 kroner i året for å forsørge familien. Problemet er bare at den eritreiske kvinnen samtidig må gå på introduksjonskurs. Til det får hun 117.000 kroner i støtte. Skoledagen går fra klokken 9-15.

— Jeg ble veldig syk, da jeg ble gravid. Lå tre uker på sykehus fordi jeg kastet opp blod og var kvalm, forteller Tigisti.

Verken dokumentert sykdom eller skolegang var nok til at UDI kunne lempe på inntektskravet. Nå har hun bare ett håp - en jobb på kveldstid. Men hvem vil ansette en høygravid kvinne som snart skal ut i permisjon?

— Vi jobber med å finne en vaskejobb til Tigisti enten på bedehuset eller i kirken. Klarer hun ikke selv å vaske, skal vi hjelpe henne, lover Marta. Hun og flere i Husnes Indremisjon har enten hatt Tigisti boende hjemme hos seg eller overnattet i den kommunale leiligheten hun leier på Husnes.

— Vi våger ikke la henne være alene. Hun har traumer fra krigsårene, forklarer Marta.

Samler inn penger og utstyr

Etter seks år på flukt fra krig og forfølgelse i Eritrea og Etiopia, fant det unge forlovete paret endelig tilbake til hverandre på Husnes. De ble gift i Oslo i april i fjor, mens bryllupsfesten foregikk på bedehuset på Husnes, som et hyggelig spleiselag.

Misjonsforeninger på Husnes har åpnet hjertedøren for flere slike skjebner de siste årene. Nå står husnesinger flest samlet for å hjelpe det eritreiske paret. 11.000 kroner er samlet inn for at Mulugetha skal få tak over hodet og noe å leve av i Italia. Tigisti har fått tilbud om barnevogn og babyklær. Soknepresten, Flyktningekontoret, Indremisjonen og Voksenopplæringen har sendt protestbrev til UDI. Til og med kommunestyret har sendt en uttale der de protesterer på behandlingen i denne og liknende saker.

Fremtid uten pappa

— Det er helt meningsløst. Først har norske myndigheter sagt ja til Tigisti. Så kommer Mulugetha. De gifter seg i et norsk kirkesamfunn. De venter barn. Forventer norske myndigheter at barnet skal vokse opp uten en far? Det er respektløst og mangler menneskeverd, sier rektor Egil Vaage ved Voksenopplæringen på Husnes. Han har fulgt Tigisti og Mulugetha siden de begynte på introduksjonsprogrammet i fjor høst.

Utlendingsnemnda skal nå avgjøre om Mulugetha kan få komme hjem. Svaret er ventet i oktober.