I dagene før det spesielle ranet i Bergen natt til 5. mai, hadde 19-åringen ruset seg daglig på LSD, kokain, amfetamin ecstasy og hasj.

— Truet med biffkniv

I sterk rus fikk han det for seg at han skulle kreve inn husleie fra en 22 år gammel mann som bodde i en hybelleilighet i huset til 19-åringens foreldre. 22-åringen våknet av at 19-åringen kom klatrende inn vinduet.

— Han brukte en biffkniv og ranet til seg alle pengene mine og en haug med verdisaker, sa den livredde 22-åringen til Bergens Tidende kort tid etter ranet.

— Jeg bannet og steikte, var veldig ruset og sikkert vill i blikket, og kan godt skjønne at han ble redd. Jeg forsto ikke hva jeg hadde gjort før jeg ble nykter dagen etter, sa 19-åringen da han forklarte seg i Bergen tingrett i dag.

Han truet til seg 3500 kroner i kontanter, et minibankkort og en mobiltelefon før han fylte fem bæreposer med verdigjenstander som tilhørte 22-åringen. Ransofferet måtte hjelpe ham med å bære alle posene opp i leiligheten til 19-åringens foreldre to etasjer over.

19-åringen oppholdt seg i leieboerens leilighet i rundt tre timer.

— I tretiden om natten snakket han om at han skulle "ta en fyr", og at jeg måtte kjøre ham. Hvis ikke, var jeg nødt til å røyke hasj med ham. Jeg valgte det siste for å slippe å kjøre, sa 22-åringen, som fryktet for sin egen sikkerhet etter at han valgte å anmelde 22-åringen.

— Jeg kjenner til hvilken gjeng han er med i, og jeg kan nok aldri gå alene i Åsane etter dette. Nå forlater jeg byen til ting har roet seg, sa den fortvilte 22-åringen til BT etter ranet.

19-åringen er tiltalt for å ha truet 22-åringen med kniv, ranet ham og tvunget ham til å røyke hasj. Han er også tiltalt for trusler mot 22-åringen, der han navnga en kjent kriminell som skulle "ta" 22-åringen hvis han anmeldte ranet.

- Rituale

19-åringen erkjenner straffskyld for det meste, men hevder at han ikke truet med kniven og at 22-åringen røykte hasjen frivillig.

— Jeg trikset bare med kniven mens jeg brente hasjen. Det er som et rituale, sa 19-åringen i retten.

19-åringen er tidligere dømt tre ganger for ran, og forklarte i retten at han får vrangforestillinger når han er ruset på piller.

— Jeg får det for meg at alt jeg ser er mitt. Ser jeg en vilt fremmed mann på gaten med en mobiltelefon, får jeg det for meg at det er min telefon. Så tar jeg den. De handlingene jeg gjør når jeg er ruset henger ikke på greip, sier 19-åringen, som innstendig ba om å få hjelp for sitt rusproblem.

Omfattende rusproblem

Aktor, førstestatsadvokat Walter Wangberg, sa i retten at det er konstatert at 19-åringen har en personlighetsforstyrrelse, adferdsproblemer og et omfattende rusproblem.

— Han vet at det han har gjort er straffbart, men han trenger behandling mer enn straff, sa 19-åringens forsvarer, Baard Christian Tvedt.

Rettssaken mot 19-åringen avsluttes onsdag.