• Bergen har flere tv-selskap. Lager noen av dem et program om den store eksplosjonsulykken på Bryggen i Bergen som skjedde 20. april 1944, for snart 60 år siden? spør en interessert leser fra Hardbakke.

Han vandret selv i Nye Sandviksvei den dagen ulykken skjedde, og husker at trikken stoppet av lufttrykket rett ved siden av der han sto. Han så mange mennesker som ble skadet og var selv en av de heldige som overlevde. Like fullt har han fortsatt et sterkt minne om denne ulykken.

BT:TV 2 har ikke planlagt noe eget program i anledning av at det er 60 år siden denne store ulykken, opplyser informasjonsmedarbeider Vibeke Hansen. Nyhetsredaktør Kjell Øvre-Helland tror omstendighetene og nyhetsbildet 20. april i år vil avgjøre om det lages noe i en av nyhetssendingene på denne spesielle ulykken som han vet var stor. Det er et problem at det foreligger lite filmmateriale fra ulykken. - NRK planlegger ikke noe større dokumentasjonsprogram om denne ulykken, sier Thomas Hellum, redaksjonssjef fjernsyn ved NRKs distriktskontor i Hordaland. Det kan imidlertid tenkes at Vestlandsrevyen vil berøre ulykken. TVHordaland planlegger et innslag om ulykken. - Min mor bodde på Dreggen. Jeg har i mange år hørt mye om denne ulykken, forteller tv -reporter Jan E. Andal som allerede har samlet stoff om ulykken. Samtaler med øyenvitner som opplevde ulykken er hans vinkel. Bergen Byleksikon forteller at eksplosjonsulykken på Bryggen var den største enkeltkatastrofen som rammet Norge under den annen verdenskrig. 101 nordmenn og 61 utlendinger omkom da nederlandske «Voorbode» lastet med dynamitt eksploderte klokken 8.39 på morgenen. 534 fikk store skader og 4250 mennesker måtte ha førstehjelp. 248 hus ble totalskadd .

ULYKKESBÅTEN: Det var denne båten som eksploderte.<p/> ARKIVFOTO