I går, på den internasjonale vanndagen, besøkte de eldste elevene ved Ulsmåg skole Sædalen vannbehandlingsanlegg. Med egne øyne fikk de studere renseprosessen og se at vannet kan være ganske gult før det renses. De nysgjerrige elevene likte det de så. Og det de fikk smake.

— Dette var spennende og ganske lærerikt, sier Mathilde Birkeland og Cecilie Langeland Berg. De syntes det var stilig å se hvordan vannet ble renset. Litt rart innrømmer de det er å tenke på at det må gjøres så mye for å sikre oss alle rent, trygt og godt vann i springen.

Elevene fikk se, prøve og smake. Ute fikk de en liten innføring i hvordan byens store vannledninger renses regelmessig ved hjelp av skumgummiplugger. En av elevene fikk selv kjøre pluggen gjennom og høstet klappsalver da han klarte oppgaven.

— Hvordan fjerner dere bakterier?

— Vi bruker klor og ultrafiolett lys, forklarer Ane Gjesdal, som til daglig arbeider med overvåking og kontroll av byens drikkevann.

Nøye forklarte hun om de 50 prøvene som tas hver eneste uke og om alt som kan måles. Elevene var fornøyd med svarene og gren ikke på nesen når de smakte på vannet. De var godt fornøyd med smaken.

— Dette var artig og populært, men fremfor alt nyttig og lærerikt, mener lærer Frode Skjold, kontaktlærer for klasse 7 B.

— Ja, jeg tror det er nyttig at dagens elever får vite litt om hva som må til for å sikre byens befolkning nok godt vann, sier sjefingeniør Arne Seim. Vannet betyr så mye for oss. Den unge generasjon trenger å vite noe mer enn at det er godt vann i springen.

SMAKTE: Elevene fra Ulsmåg skole syntes vannet smakte godt. På den internasjonale vanndagen i går hadde de skoledag i Sædalen vannbehandlingsanlegg.<br/>Foto: HELGE SKODVIN