Ett døgn etter at «Dagmar» rystet Vest-Norge kommer en ny storm for fullt. Vervarslinga på Vestlandet melder at nordlige deler av Sogn og Fjordane er særlig utsatt.

Alle de store veiene i fylket er mandag kveld stengt på grunn av ras, og nå er 5000 innbyggere i Årdal og 2300 i Høyanger isolerte fra omverdenen.

Stengte veier overalt

— Det er en situasjon i Høyanger, der vi evakuerer 50 til 70 personer fra byggefeltet Sandvika på grunn av fare for ras, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

— Kriseledelsen i Høyanger er på banen, og har kalt inn mannskaper. De får også bistand av sivilforsvaret, sier Rimmen.Innbyggerne som blir evakuert, blir innlosjert på hotell.

Kari Marie Nordeide og datteren Ingvild Tjugum er blant dem som havnet midt i dramaet.

Mamma gikk plutselig mot hoveddøren og sa at det buldret. Ingvild Tjugum

— Det som skjedde, var at jeg kjørte hjem til mamma og var der i fem minutter. Mamma gikk plutselig mot hoveddøren og sa at det buldret. Jeg hørte ikke noe. Da vi åpnet døren, så vi at jord og vann fosset over elven oppe i fjellsiden, sier Ingvild Tjugum til bt.no.

Hun forteller at de rømte umiddelbart.

— Mamma var ikke inne i huset igjen. Vi tok med to jakker og sprang, og rakk å varsle naboer.

Ingvild Tjugum sier at huset står fortsatt, men at de er redde for en garasje som står utsatt til.

Her er en oversikt over Statens vegvesen sine trafikkmeldinger

Årdal helt isolert

Politiets operasjonsleder Per Rimmen vurderer situasjonen i Høyanger som verre enn Årdalstangen, selv om et stort jord- og steinras sperrer fylkesvei 303 mellom Seimsdalen og Årdalstangen.

Fylkesvei 53 mellom Manhallar og Årdal er også strengt, og det er uvisst når strekningen kan åpnes igjen, melder Statens vegvesen.

Årdal er dermed helt isolert.

— Ja, da blir det vanskelig for de som bor på Årdalstangen å ta seg ut, konstaterer Rimmen.

KLIKK HER FOR Å SJEKKE VÆRTJENESTEN VÅR!

Hold deg hjemme

E39 er stengt i Movika, og i Førde er det oversvømmelse og totalt kaos. Her er 1000 innbyggere i bydelen Vieåsen isolert. En elv har løpt løpsk og stenger veien til byggefeltet.

Veitrafikksentralen varsler at det kan komme flere ras.

Politiet ber folk holde seg innendørs.

— Vi ber folk om å holde seg unna veiene om det ikke er tvingende nødvendig å forflytte seg. Vi viser til informasjon på nettsiden til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Helse Førde, NRK og andre medier på internett, melder politiet.

Tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post