— Jeg vil heller sitte i kø i tolv timer enn å ta sjansen på at stormen ikke dreier øst og treffer oss direkte. Vi snakker om menneskers liv her, sier Texas-guvernør Rick Perry om de endeløse køene ut av Houston torsdag.

Langs riksveien I-10 som går østover fra Houston, sto og kjørte bilene i kø nesten helt til Baton Rouge torsdag. En rekke biler har brutt sammen eller gått tom for bensin, og mange bensinstasjoner langs evakueringsruta har også måttet stenge på grunn av tomme pumper.

Over 1,5 millioner mennesker er nå evakuerer fra kysten i Texas og i Louisiana for å unnslippe Rita.

— Det er helt vilt. Slåsskamper, biler som bryter sammen og barn som løper rundt i den tettpakkede veibanen, sier Javier Morales til nyhetsbyrået Reuters. Han har måttet kjøre familien sin tolv timer fra Houston til San Antonia, bare for å finne at alle overnattingsstedene er fulle.

Skaper frykt Monsterorkanen Rita skaper frykt langs det meste av den amerikanske golfkysten. I Louisiana holder folk pusten og håper at Rita styrer vest denne gangen, mens naboene i Texas evakuerer kystområdene og flykter nordover fra orkanen.

Det er ventet at Rita vil nå land i løpet av fredag kveld eller lørdag morgen. Det er fortsatt usikkert hvor orkanen vil treffe, men de siste prognosene tyder på at Rita dundrer i land mer eller mindre på delstatsgrensen mellom Texas og Louisiana.

Styrken er antatt å tilsvare kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen med vindstyrke på 240 kilometer i timen. Hastighetene er så voldsomme at speedometeret i mange vanlige biler ikke klarer å registrere tilsvarende fart.

Obligatorisk I Houston er det innført obligatorisk evakuering av folk som bor i flomutsatte områder, mens andre blir bedt om å bruke sunn fornuft og evakuere.

I Galveston i Texas er det innført obligatorisk evakuering. Denne kystbyen ligger på en liten landstripe helt ut mot Mexicogolfen og har nylig markert at det er 105 år siden Galveston-orkanen krevde over 6.000 menneskeliv.

Datamodeller viser at det er god grunn til å følge ordrene om evakuering. Byen med 60.000 innbyggere er ventet å ligge fullstendig under vann på grunn av stormfloen som kan følge en kraftig orkan.

— Vi mener det er svært viktig at alle kommer seg ut nå, sier Louisiana-guvernør Kathleen Blanco og legger til at den sørvestre delen av staten står i stor fare for å bli truffet av orkanen.

Evakueres på nytt Houston er ventet å møte Rita lørdag, og her har mange av de evakuerte fra New Orleans og Katrina på nytt måtte flytte til nye nødinnkvarteringer.

Mange som ellers ville ha evakuert mot Louisiana, blir nå tvunget til å reise nordover i Texas fordi hoteller i Louisiana fortsatt har et stort antall evakuerte fra New Orleans.

I Baton Rouge bor fortsatt over 6.000 evakuerte i midlertidige nødinnkvarteringer etter Katrina, og i hele delstaten Louisiana er det fortsatt 60.000 personer i midlertidig innkvartering.

Oljeindustri På samme måte som kystområdene som ble truffet av Katrina, er områdene som er ventet å bli rammet av Rita, også meget viktige områder for amerikansk oljeindustri.

Flere oljeraffinerier og kjemiske fabrikker har allerede stengt produksjonen i påvente av Rita. Dette har igjen ført til en frykt for at bensinprisen skal stige til nye høyder i USA.

Flere tusen biler sto torsdag i kø ut av Houston i Texas for å unnslippe den svært kraftige orkanen Rita som nærmer seg USAs sørkyst. (Foto: REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX)