På tur uten klær

  • Sommeren for tre år siden dro fire tyske gutter på tur fra Finse til turisthytten Rembesdalseter. Morgenen var strålende varm og himmelen uten en sky. 17-18 åringene ville ha minst mulig å dra på, så de bestemte seg for å legge igjen alle varme klær på Finse. Det eneste de hadde på seg var shorts, T-skjorte og hver sin tynne regnjakke.

Etter hvert forsvant solen. Det ble iskaldt og begynte å snø. Guttene klarte ikke å gå videre. Bare en av dem klarte å kare seg ned til Rembesdalseter ved egen hjelp. Der fikk han med seg hyttevakten som fikk den frosne gruppen i hus.

— Det ble en veldig farlig situasjon som kunne endt riktig ille. Slike episoder viser hvor ekstremt fort været kan endre seg i fjellet, sier Tor Martin Stenseng.

Med veikart på toppferd

  • En venn av DNT-inspektøren traff en gang en liten gruppe turister ved en parkeringsplass i Rondane. De sto og planla tur til Rondeslottet, en topp på godt over 2000 meter. Med seg hadde de et knøttlite veikart som de skulle orientere etter.

— Kameraten min prøvde å forklare at de nok trengte et bedre kart og foreslo at de skulle gå et par kilometer langs en bomvei til den nærmeste turisthytten først. Så kunne de kjøpe bedre kart der.

Da han møtte dem igjen senere på dagen lå de på hytten, helt utslitt etter turen inn.

Stenseng får også høre om henvendelser av det mer humoristiske slaget.

Aerobic på Galdhøpiggen

  • En gruppe yngre kvinner hadde tenkt seg på Galdhøpiggen og ringte DNT for å undersøke om de kunne arrangere aerobictime på toppen. De ønsket å gjøre fjellturen mer spennende.

Tresorter på Hardangervidden

  • En mann fra USA ville bruke ferien på å gå fra Oslo til Bergen og gjorde research på forhånd. Det han lurte mest på var hvilken type trær som finnes på strekningen og hvor tett de sto.

Lamamat på hyttene

  • Den amerikanske damen ønsket ikke å bære bagasjen sin i fjellet selv. Derfor kontaktet hun turinformasjonen for å høre hvor hun kunne leie en lama i nærheten av Trondheim. Damen var også interessert i å vite om hun kunne få kjøpt lamamat på selvbetjeningshyttene.

Bre med eller uten is?

  • Og så var det svensken som besøkte Spiterstulen i Jotunheimen. Han lurte først og fremst på om hvor han kunne finne is på breen.