ROY HILMAR SVENDSEN

45-åringen ble funnet ved 19.30-tiden lørdag kveld, og hadde da ligget begravd under snøen i over seks timer. Mannen var sterkt nedkjølt og bevisstløs da han ble funnet, og ble fraktet til Haukeland universitetssykehus med helikopter. Legene jobbet på spreng hele natten for å berge 45-åringens liv, men måtte til slutt gi tapt.

Samles i dag

Nyheten ble mottatt med stor sorg av turkameratene i Indre Sunnfjord Turlag, som arrangerte skituren til Grovabreen lørdag. I dag klokken 19.00 vil turlaget arrangere et møte på kommunehuset i Jølster, for å bearbeide tragedien.

— Der skal vi samle alle som var med i turfølget, samt politi og en del andre som var på med på redningsaksjonen, forteller Ingvald Os, som er leder i Indre Sunnfjord Turlag.

— Tanken er at folk skal få komme sammen og prate om det som har skjedd, og få stille de spørsmål som de måtte sitte inne med, sier Os.

- Vurdert som trygt

Turen gjennom Dvergsdalsdalen til Grovabreen har vært en årviss affære for turlaget. Ingvald Os forteller at mange i turfølget har gått turen flere ganger og kjenner løypen godt.

— Flere av dem er også utdannet breførere, forteller Os.

Han var selv ikke med på skituren, men var lørdag og i går i kontakt med flere av dem som overlevde snøskredet.

— De forteller at raset skjedde da de skulle renne nedover en rygg. Det var ingen skavl, og flere av dem vurderte det som helt trygt å kjøre ned, forteller Os.

De tolv skiløperne hadde forskjellig måte å renne ned på. Noen sto på telemarksski, og kjørte rett ned. De var kommet ned, og sto i bunnen av bakken da skredet gikk.

Resten valgte å kjøre i sikksakk nedover bakken. De fleste av disse var midt i bakken da skredet gikk.

— Ti av de tolv i følget ble tatt av raset. Foruten mannen som forulykket, ble fire av dem på det nærmeste begravet av snøen, og måtte få hjelp til å komme løs, forteller Ingvald Os.

Politiet vil etterforske

I går skulle Indre Sunnfjord Turlag etter planen ha arrangert ski- og akedag i Angedalen. Den tragiske rasulykken lørdag gjorde at turlaget valgte å avlyse.

Politiet vil i morgen ta stilling til hvordan de vil etterforske ulykken. Politiinspektør Ronny Iden ved Sogn og Fjordane politidistrikt understreker sterkt at etterforskningen ikke skjer for å plassere straffansvar.

— Det ligger i politiets oppgave å undersøke årsaken til ulykker som medfører dødsfall. Vi er ikke ute etter å straffe noen, sier Iden.