— Bergen er en fin by, men på parkering er den elendig. Turistene vil gå av i sentrum, og da kan jeg aldri gå fra bussen fordi det er korttidsparkering her. Kommer det en annen buss som skal ha plassen, må jeg bare kjøre rundt og rundt. Hva annet kan jeg gjøre? spør den svenske bussjåføren Karl Eric Leben.

Mens det svenske busslastet er sendt av gårde opp Fløyen, er Leben og den tyske sjåføren Claus Thime en av flere som sitter igjen i bussen i sommervarmen på Vetrlidsallmenningen.

Forstår frustrasjonen

Arvid Heggestad, leder for parkeringsseksjonen i Bergen Parkering, forstår frustrasjonen blant turistbussjåførene.

— Jeg skjønner at de i perioder føler det vanskelig. Alle skal jo stoppe på samme side av byen, ved Bryggen, Fisketorget og Fløyen. Det er en utfordring, for det er ikke plass til alle.

Han etterlyser langt flere parkeringsplasser for turistbussene.

— Skal vi klare å dekke de største dagene, tror jeg vi trenger 40-50 plasser til. Hadde vi fått en parkeringsplass sentralt, kunne turistene gått tilbake til bussen selv.

Reiselivsdirektør Ole Warberg ser ikke lyset i tunnelen for turistbussene med det første.

Bergen er en vanskelig by topografisk. Vi burde bringe dette inn i selve trafikkplanleggingen, ved for eksempel å lage lommer der bussene kan sette av folk, i tillegg kunne vi startet en tilbringertjeneste, slik at bussene kan parkere utenfor sentrum.

Vil ikke gå langt

— Dette er et problem å finne gode nok løsninger for Bergen sentrum, og antall turistbusser øker jo. Men det finnes ingen arealer i sentrum som kan svelge unna alle turistbussene, sier fungerende byrådsleder, Liv Røssland.

Hun håper derfor at de skal få flere til å benytte seg av tilbud utenfor sentrum.

— Det er vanskelig å få bussene til å bruke tilbudet om langtidsparkering på Nygårdstangen, fordi de oppfatter det som usentralt. Vi må informere om at det faktisk er en sentral beliggenhet i sentrum.

Når Tall Ships Races er avviklet, blir det i tillegg flere korttidsparkeringer i sentrum.

— Da åpner vi for bussparkering langs Bergenhus festning. Det skal være en god og langsiktig løsning, slik at de slipper å flytte på seg hvert år.

Det ble vedtatt i bystyret for fire år siden at det skulle utarbeides en sak om parkeringsplasser for turistbusser. Hvorfor er ikke den kommet?

— Jeg kjenner ikke til den saken, men vi har jo tatt tak i problemet. Men Bergen er ikke en by hvor det er lett å finne egnede plasser.

Hva synes du om trafikksituasjonen i sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under!