Bergen opplever for tredje år på rad en solid økning. I årets første ni måneder var det over en million hotellovernattinger i byen. Skjer det ikke noe dramatisk i årets siste måneder vil næringen få sitt beste år noensinne.

— Første ni måneder var økningen på 6,5 prosent. I femårsperioden som utløper i 2007 var målet en vekst på 20 prosent. Nå ligger det an til 25 prosent for hotellene, og inkluderer vi andre overnattingsformer er økningen på over 450.000 gjestedøgn, sier reiselivsdirektør Ole Warberg.

Nye guider læres opp

Kapasiteten for Bergens Guide Service har vært sprengt i år. Nå har de startet kurs for å utdanne nye friske guider som etter ett år på skolebenken og 20 gjennomførte oppdrag får status som autorisert bergensguide.

  • Vi har hatt svært mange søkere til kurset, og de utvalgte deltakerne har variert og spennende bakgrunn, sier leder for Bergen Guide Service, Anne Lien til Bergens Tidende.

I går var 18 guideelever på oppvisningsrundtur i Bergen. Der skulle en gammel ringrev i faget, Urte Gerlach, lære fra seg om gjennomføring av en standard guidet tur i Bergen.

— Det er fantastisk artig at vi har fått så mange unge med god kompetanse og stor spennvidde i nasjonaliteter med oss på kurset, sier Gerlach.

Et personlig touch

  • Så nå skal de notere ned alt du sier og bruke det når de slipper ut på egne bein til sommeren?

— Slettes ikke. Hemmeligheten med en god guide er at guide og bussjåfør samarbeider om et opplegg der guiden på bakgrunn av gode bakgrunnskunnskaper kan lage sin personlige stil tilpasset dem som skal guides. Det er forskjellen på oss og et lydbånd, sier Gerlach som i tredje år har guidet tyske turister i byen.

— Dette er andre gang på 30 år jeg guider på norsk, forklarer hun elevene når hun et øyeblikk stusser litt på den norske benevnelsen på Fiskeridirektoratet.

Flere asiater og russere

Ole Warberg er overrasket over at antall russere som kommer til Norge har økt med 100 prosent i årets første ni måneder.

— Vi trodde det skulle ta lengre tid. Nå er trafikken også fordoblet fra flere asiatiske land. De begynner å utgjøre et godt volum. Det interessante med disse markedene er at flere av dem utvider sesongen og gjør oss mindre sårbare for svingningene i de tradisjonelle store markedene, sier Warberg som tilbakeviser påstander om at hotellkapasiteten i Bergen begynner å bli for liten.

— Det er bare et fåtall dager. Vi må se kapasiteten i helårsperspektiv. Det gledelige er at vi i år ser ut til å passere 70 prosent gjennomsnittsbelegg for våre hotellsenger. I fjor manglet vi 200 overnattinger på å nå det målet.

GUIDER PÅ SKOLEBENK: Erfarne Urte Gerlach hadde med seg 18 lydhøre aspiranter på rundtur i Bergen lørdag. Ine Mineroini, Margit Vangdal (bak ved vindu) og Hilde Oppedal ønsker å vise frem Rosegrenden og andre attraksjoner til den stadig voksende strømmen av turister.

Sunde, Helge