De skulle bare på en kort tur opp for å se på Buarbreen, som er en del av Folgefonna. Siden turen var ment å være kort, tok de verken med seg varme klær eller spesielt passende fottøy.

Da mørket kom over dem hadde turistene mistet stien og var på vei rett ned et bratt fjellområde. De ble til slutt sittende på en fjellhylle uten å komme seg verken opp eller ned.

Varslet med mobil

Et kvarter over midnatt ringte de fire turistene selv til politiet i Odda fra en mobiltelefon og forklarte at turen hadde tatt en annen retning enn de hadde tenkt. To representanter fra det lokale hjelpekorpset til Røde Kors i Odda gikk for å lede turistene på rett vei, men det skulle vise seg å bli vanskelig.

Ved 07.30-tiden satt mannskapet fortsatt rett under fjellhyllen, men kunne lite annen gjøre enn å holde øyekontakt med de fire.

— Vi regner med at de har gått opp mens det var dagslys og ikke kommet seg ned innen det ble mørkt. Nå er de kalde og lei etter å ha vært ute i minst tolv timer. Forsyninger er det dårlig med, sa lensmannsfullmektig Terje Kvalvik hos politiet i Odda til bt.no ved 08-tiden.

Klatrere på vei

Fjellet er bratt, sleipt og glatt. Redningsmannskapet kom seg derfor ikke opp til de fire uten klatreutstyr.

Ved 07-tiden tok to klatrere fra Røde Kors seg opp til fjellområdet for å forsøke å ta seg frem til turistene med tau.

Skydekket var for lavt til at de fire kunne bli reddet av helikopter. Fra foten av fjellpartiet de fire satt fast og ned til parkeringsplassen i Buardalen er det normalt én times gåtur.