— Det er så rent og fint her. Og i gatene ser vi bare respektable folk. Ingen tullinger, sier Marcus Muscroft og Colin Dock fra Middlesbrough i England.

De to nittenåringene er på europareise, og i Bergen er Fløibanen på listen over ting å gjøre.

— Vi prøver vi å bruke så lite penger som mulig, men vi ble anbefalt denne turen av noen vi møtte på båten fra Newcastle, sier de.

Og guttene liker det de ser når de kommer frem.

— Nydelig utsikt. Det er fint at husene har så mange ulike farger. Og fjell med snø på er et uvant syn, sier de.

Ching Lin Wang fra Taiwan er også på Fløyen og nyter godværet. Hun har vært innom både Bryggen, Fisketorget, Akvariet og Troldhaugen.

— Utsikten er jo bare helt fantastisk, sier Wang.

Fløibanen til topps

Fløibanen kommer best ut av alle bergenske attraksjoner i Hordaland fylkeskommunes store turistundersøkelse.

Ingen av de spurte som hadde tatt banen svarte at de var skuffet over turen, og på en kvalitetsskala fra 1 til 5 får banen et snitt på 4,3.

— Det er fantastisk gledelig og inspirerende å høre. Da må vi jo ha gjort noe riktig, sier Trond Amland, direktør i Fløibanen AS.

Han tror det nye utsiktsplatået kan ha bidratt til resultatet. Dessuten trekker han frem betjeningen, som gjør sitt beste for å yte service og redusere køene. I fjor satte banen rekord med 1,2 millioner passasjerer.

— Jeg tror på ny rekord i år, ikke minst etter å ha hørt om denne undersøkelsen. Jungeltelegrafen er den beste og billigste reklamen, sier Amland.

Og til dem som tror Fløibanen bare var veldig heldig med været da undersøkelsen ble utført: Turistene er spurt gjennom alle tre sommermånedene i 2007, som jo ikke akkurat vil bli husket for å være solrik.

Edvard Grieg Museum på Troldhaugen får like bra gjennomsnittsscore, tett fulgt av Bryggen og Hanseatisk Museum.

96 prosent er fornøyd

Undersøkelsen viser at de aller fleste er storfornøyd med oppholdet sitt i Vestlandets hovedstad.

Hele 96 prosent svarer at oppholdet har vært som forventet eller bedre. Seks av ti er positivt overrasket over Bergen.

— Det er jo et fantastisk tall. Vi har sett lignende fra tidligere undersøkelser. Fjordene er fyrtårnet i Turist-Norge, og de som kommer er veldig fornøyde, sier turistsjef i Bergen, Ole Warberg.

I rapporten fra Hordaland fylkeskommune blir det stilt spørsmål ved om Bergen underselger seg, siden så mange er positivt overrasket

— Jeg ser poenget. Med våre midler til markedsføring klarer vi kanskje ikke å nå nok folk. Sånn sett hadde det vært mest verdifullt å vite hvorfor folk ikke reiser hit, sier Warberg.

Tissetrengte turister

Bergens arkitektur, kulturlandskap og atmosfære scorer desidert best når turistene skal gi poeng til byen som reisemål. Men også renholdet og ryddigheten får skryt, kanskje forbausende for noen

Mindre overraskende er det at mangelen på offentlige toalett og parkeringsforholdene er tilbudene som flest er skuffet over.

— Dette er ting som vi har slitt med i mange år. Toaletter og parkering er jo noe som også vi bergensere sliter med, og et ansvar for lokale myndigheter. Lager de en by der innbyggerne trives, vil også tilreisende trives bedre, sier Warberg.

Enig med turistene? Diskuter saken her!

Odd Mehus