— Vi vurderer nå å stenge museumsområdet, slik at alle må betale for å gå her i åpningstiden om sommeren, sier direktør Tryggve Fett ved Gamle Bergen Museum til Bergens Tidende.

Betaler ikke

Da BT er på besøk kommer en ny buss fullastet med turister. De nyter å vandre på brosteinsgater og se de gamle husene. Ingen av dem oppsøker billettkontoret for å betale for omvisning. Situasjonen bekymrer Fett.

Museet har planer om å reise et nytt bygg ved inngangsporten. Her skal det selges billetter og suvenirer og være en liten kafé.

Gamle Bergen Museum er en av byens best besøkte turistattraksjoner med 40.000 betalende gjester hvert år. I år vil antallet gå betydelig ned fordi turistene sviktet museet første del av sommeren. Svikten er på minst ti prosent. Det får økonomiske konsekvenser.

Det er turistene museet nå vil sikre seg penger fra. Byens innbyggere skal fortsatt få gå fritt i Gamle Bergen utenom åpningstidene om sommeren og hele høsten, vinteren og våren. Naboene, og andre som er medlem av Gamle Bergens Venner, skal også få bevege seg gratis på museet i åpningstiden om sommeren.

Parkeringsvansker

Parkeringsproblemene skaper også vansker for museet. Mange reiser igjen fordi de ikke finner et sted å sette bilen. Terje Leikanger er en av turistene som ikke har funnet parkeringsplass. Han har kjørt frem og tilbake flere ganger og sukker oppgitt over at det skal være så vanskelig å ta med familien til Gamle Bergen Museum. Til alt hell finner han til slutt en plass.

— Ved å sprenge bort noe av fjellet på veien ned til museet, skal det være mulig å lage en rundkjøring og sikre parkeringsplass for åtte busser langs veien, opplyser Fett og viser oss fine tegninger. 54 biler er det også funnet parkering for. Tre millioner kroner vil det koste å sette planen ut i livet. Han håper kommunen snarest kan finne penger til det.

Se mer på TvHordaland i kveld

TURISTMAGNET: Gamle Bergen er fortsatt et populært reisemål for turistene, men mange betaler ikke – til museumsdirektør Tryggve Fetts store fortvilelse.<p/> ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN