I hvert fall for en fotograf. Vår mann Arne Nilsen fant begeistret motiver hvor han enn snudde seg denne lettkledde sommersøndagen.

— Nei, se der! Og der!

Fotografen jubler og riktig mesker seg i mennesker.

Med til sammen 57.000 bruttoregistertonn cruisetonnasje ankret opp ved Skolten og Bontelabo, blir det jo en del turister som ikke helt er som andre turister.

Når de vandrer i land etter en bedre frühstück-breakfast-dejeuner, for å se hva søndag 13. juli kan by på. Bergen heter byen og det var visstnok noe med en gammel brygge...

Mens andre av samme slaget glir rundt i bussglis i humpete bygater. Busser det står Tauck World, HSD, Schmidt, Ostertag, Fløysand Turbuss eller s-m-leskinen på.

De kommer fra Spania, Fetsund, De tusen sjøers land, Afrika og Nattheim i Tyskland. Og på Torget glor de på Norwegian smoked salmon, pruter på strikkevarer, klapper et mykt shadow fox-skinn, kjefter litt på hverandre, kjøper elgpølse og ostehøvler, filmer Beffen og røyker feite cubanere. Og blir et turistshow for oss.

Faller i skistaver

Langs Festningskaien stimer en staut euroturist mot sentrum, som klippet ut av «Sommer i Tyrol» ý og i Bryggestredet hører italienere guide Bodil Moss fortelle at «Le case sul Bryggen sono messe sulla lista del patrimonio mondiale dell. UNESCO perché riflettono la tradizione del commercio dal medioevo fino al ottocento».

Om verdensarven og Bryggen og alt det der, vet du. Det knegges på utenlandsk når guiden forteller at gulv og bord på Bryggen er så gamle og velbrukte at det kan være problemer med å holde suppen i water i tallerkenen.

Og på Torget faller de i skistaver over alt som er det minste norsk, enten det er et magnet-troll, multesyltetøy eller reinsdyrskinn. Helst skal det koste under «dix euro» og røykelaksen bør ha holdbarhetsdato til den er vel fremme i Yokohama eller Hamburg.

Vi krysser våre bergenske fingrer og håper at lugaren på «Maxim Gorkiy» har kjøleskap med plass til mer enn to flasker aperitiff. Men gå kor rare de ser ut, disse turistene.

TURIST: Bergen filmes... FOTO: ARNE NILSEN
ARNE NILSEN