— Hun skled på svaberget og falt ut i vannet. Strømmen på ulykkesstedet skal være relativt sterk, sier Odd-Arve Solvåg, operasjonsleder ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Den franske 29-åringens to venner var vitne til ulykken, men klarte ikke å hjelpe henne opp av smeltevannet fra isbreen.

— Kvinnen forsvant under vann. Så var hun vekk, forteller Solvåg.

Luftambulansen

Kvinnens reisefølge løp noen hundre meter ned gangveien fra breen. Her fikk de varslet noen hesteførere om ulykken.

— Hesteførerne sto på snuplassen og ventet på turister. De tilkalte ambulanse, sier Solvåg.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 14.45. Da hadde allerede hesteførerne satt i gang søk i det øverste området i elven.

— De satt også ut observasjonsposter nedover elven, i tilfelle den savnede skulle bli ført nedover, sier Solvåg.

I går kveld leitet nærmere 40 frivillige fra Røde Kors etter den savnede turisten. Dykkere finkjemmet bunnen nær ulykkesstedet, og en vannredningsgruppe fra hjelpekorpset gikk langs elvebredden

— Luftambulansen svever over oss. Folk holder utkikk fra alle broer nedover elven, sier Rune Aabrekk, styreformann i Oldedalen Skysslag.

Han deltok i går kveld i letearbeidet sammen med breførere og andre frivillige.

Frykter fossen

— Det er umulig å vurdere sjansene for å finne den savnede. Hun kan ha hengt seg fast i grener eller steiner. Vi vet ikke, sier Solvåg.

Letemannskapene fryktet i går at kvinnen var blitt dratt ned mot den store fossen lenger ned i dalen.

— Det er ikke langt mellom ulykkesstedet og fossen. Strømmen kan ha ført henne ned, sier Solvåg.

Vannføringen i elven blir av kjentfolk betegnet som middels.

— Nå for tiden er det verken mye eller lite, men det er klart at strømmen er sterk, sier Per Briksdal, daglig leder ved Briksdalsbre fjellstove.

Helikopteret som var satt inn i søket, ble ved 19.00-tiden i går beordret tilbake til Ålesund.

— Det var tekniske årsaker til at luftambulansen måtte returnere. Redningsmannskapene fortsetter arbeidet utover natten, sier Odd-Arve Solvåg..

Sperringer

Briksdalsbreen er et av Norges mest populære turistattraksjoner. Årlig besøker over 200.000 mennesker den idylliske dalen i Stryn.

De siste årene har det vært flere ulykker i dalen, og i 1999 omkom en japansk turist da en hestevogn veltet på vei ned fra breen.

Likevel hender det svært sjelden at folk faller i elven.

— Jeg har hørt at turister har falt uti, men ikke i år. Som regel klarer jo folk å redde seg på land, sier Per Briksdal.

Den franske 29-åringen hadde klatret over en kjetting da hun falt ut i elven.

— Elven er sikret både med kjetting og netting på farlige steder. Det er jo en grunn til at vi har satt opp sperringer. Turistene må forstå at det er risikabelt å bevege seg her.

Det er 20 år siden forrige drukningsulykke i Briksdalen. Da forsvant en nederlandsk turist i vannmassene.

— Hun ble først funnet etter to måneder, sier Per Briksdal.

SØKTE UTEN RESULTAT: Luftambulanse, hjelpekorps fra Olden og Stryn, frivillige og politi søkte i hele går etter den 29 år gamle franske kvinnen, uten resultat.<p/>FOTO: BJARTE HAUGEN, OLDEDALEN SKYSSLAG