TRULS SYNNESTVEDT

For ikke å snakke om at det tøffet ferge mellom Laksevåg og Sukkerhusbryggen fra kl. 06.00 til midnatt, og at Reimers Conditori i Telegrafbygningen hadde byens beste kremkaker.

Joda, «Little Guide to Bergen 1938» var ganske sikkert et must for turister som kom til Bergen sommeren for 73 år siden.

En slags light-utgave av dagens feite 2001-guide.

En håndbok på 64 knøttsmå sider, på engelsk, med severdigheter og service ikke ulik dagens glansete bestselger.

Men presentert litt mer i moll. Med spaserturer i svart/hvitt i Nygårdsparken og Fjellveien, middelalderstemning i Mariakirken, Håkonshallen før eksplosjonen i 1944, Tyskebryggen før brannen i 1955 og Fløibanen – som turismens frontsoldater. Den gang som i dag.

Men også dagens «glemte» Bergen selges i 1938: Sydnes Sjøbad, Komedia Teatret i Vestre Torggate, Det Gamle Teater på Engen, Fru Rathjes Pension på Torvalmenning og Boulevard Café i Olav Kyrres gate.

Litt selvopptatt Vi har bladd i den eldste turistbrosjyren for Bergen som finnes i arkivet til Hordaland og Bergen Reiselivsråd.

Og det er bare å innrømme: Også den gang ble Bergen og bergenserne markedsført som «nokke for seg sjøl».

– At byens ansikt i alle år har vendt mot utlandet, har gjort byen litt selvsentrert og bergenserne litt selvopptatte, forteller brosjyreforfatteren byens turister.

– Men at bergenserne har hatt ansiktet mot verden og ryggen mot resten av landet, har også skapt både mennesker og en by med karakter, balanserer han.

«Det var mye enklere for bergenserne å dra til England og Skottland, Tyskland og Nederland, enn til de indre deler av eget land».

«Mange kom seilende til Bergen fra utlandet, slo seg ned, giftet seg med byens kvinner og ble gode borgere av byen», heter det i den historiske kortversjonen anno 1938.

Eldste guide – De har lagt vekt både på profil og fakta. Jeg er imponert over alle bildene de har fått med, og at de har mye stoff også om distriktene. Både den nye Fyksesund bro og Stalheim Hotell ble for eksempel omtalt, sier markedssjef Tobby Sander i Bergen Reiselivslag.

Sander merker seg også at det er bergensernes internasjonale lynne som blir profilert den gang i 1938.

– Det poenget bruker vi jo i våre trykksaker den dag i dag.

GUIDE: Slik så Bergens turistguider ut i 1938 og 1939. Knøttsmå håndbøker stappfulle av informasjon om severdigheter og servicetilbud.