De to kom gående og hadde overnattet i en hytte, melder politiet på Twitter.

— Det var en mann og en dame. De har forklart at de hadde vært ved Trolltunga, men kom seg ikke ned igjen før det ble mørkt. Da hadde de tatt seg inn i en bu som kalles «Floren», opplyser politioverbetjent Øystein Torsnes ved Hardanger lensmannsdistrikt.

Han forteller at de ikke trengte noen videre oppfølging av helsepersonell, og at saken dermed er avsluttet fra politiets side.

Prat om norsk natur

De to hadde ikke klær for å være til fjells på denne årstiden.

— Våre folk tar en prat med dem angående norsk natur og bekledning på denne tiden av året, forteller operasjonsleder Terje Erichsen ved Hordaland politidistrikt.

De to russiske turistene gikk ut fra parkeringsplassen i Skjeggedal onsdag formiddag. De skal ha oppgitt til folk på stedet at de skulle til det kjente landemerket Trolltunga, rundt 1100 meter over havet.

To observert

Klokken 0950 meldte politiet at det ble observert to personer ned mot redningsmannsskapenes koordineringspunkt.

— Det kan være de to vi leter etter, men det vet vi ikke ennå, opplyste operasjonsleder Terje Erichsen ved Hordaland politidistrikt.

Været i området er ikke det beste.

— Det er litt nedbør, østlig vind og ganske kaldt i høyden. Skydekket ligger nok ikke ned i fjellet, men på 800-1000 meter er det minusgrader, opplyser vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Ikke noe vær for de som er tynnkledde?

— Definitivt ikke. Nedbøren kommer nok også som snø, sier Arnstein Tjøstheim.

Bruker helikopter

Mannskaper ble sendt ut for å lete etter de to savnede. I tillegg ble et Sea King helikopter satt inn i søket.

Russerne skal ikke hatt utstyr for et lengre opphold i fjellet.

— De var relativt dårlig kledd og hadde lite utstyr. Folk på stedet frarådet dem å dra, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen på Sola.

Russerne dro likevel, muligens fordi de ikke hadde forstått budskapet, på grunn av språkproblemer. Russernes bil sto fortsatt parkert på samme plass torsdag morgen, og en leteaksjon ble dermed satt i gang.