Begge de savnede er fløyet ned til Skjeggedal.

— Helikopteret måtte snu på grunn av dårlig vær, men sto i beredskap. Da været plutselig lettet, fløy helikopteret inn og hentet turgåerne. Dette skjedde klokken 15.39 i ettermiddag, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Meldt savnet

De to som nå er reddet, er en 30 år gammel mann fra haugesundsområdet og en 26 år gammel kvinne fra Bergen. De to ble meldt savnet da de ikke dukket opp til avtalt tid etter en langhelg på fjellet. Bobilen som de hadde kommet i, ble lokalisert ved Ringedalsvatnet - tom.

Målet til fjellvandrerne var Trolltunga og Ringedalsvatnet. De har selv forklart at de overnattet på Mosdalsbu natt til lørdag. Natt til søndag var de på Nebbehøl, mens de lå i telt natt til mandag og natt til tirsdag.

— De har nok vært skodd for dårlig vær, men når de skulle vært nede søndag og måtte hentes tirsdag, sier det litt om værforholdene, sier Hilland.

Klokken 10 tirsdag fikk de savnede telefonisk kontakt med politiets operasjonssentral. De opplyste at de befant seg ute i terrenget, ikke langt fra Reinaskorsbu.

De savnede ble lokalisert til et område om lag 1,5 kilometer sørøst for Reinaskorsbu. Snøen ligger om lag 1,5 meter dyp i området, ifølge lensmann Øivind Rosseland.

Klatret opp «Himmelstigen»

Turgåerne ble reddet etter en storstilt leteaksjon. Mannskaper tok seg opp fra Målelitopp på truger i vind på 13 minusgrader.

En annen gruppe syklet innover Ringedalsvatnet og klatret opp den stupbratte Via Ferrata- løypen, «Himmelstigen», til Trolltunga.

I aksjonen deltok mannskaper fra Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps og Odda Røde Kors. De ble kjørt opp med den 985 meter lange trallebanen fra Sjeggedal til Mågelitopp. Derfra måtte de gå inn til det området der de savnede er. Turistforeningen regner 3,5 timers gange fra Sjeggedal til Trolltunga. Det er en tur på 13 kilometer.

MÅTTE SNU: SeaKing-helikopteret måtte snu og returnere til Sola på grunn av det ufyslige været i fjellet.
DANIEL SYNNEVÅG
SURT VÆR OG SKODDE: Redningsmannskapene hadde en tung tur foran seg i fjellet.
DANIEL SYNNEVÅG