• Dårlig vær har vi hatt tidligere. Problemet var vannføringen i elven, på dette ene kritiske stedet. Gjør man feil på et kritisk punkt, går det galt.

Fjellentusiast Geo Wilson kjempet med tårene på samlingen som ble arrangert for deltakerne på Styrkeprøven Rett Vest i går kveld. Nærmere 40 personer hadde kommet sammen for å snakke ut om det som skjedde. Alle var sterkt preget av det som har skjedd.

Til stede på St. Paul skole i Bergen sentrum var også et kriseteam fra Røde Kors, og mannskap fra Hordaland politidistrikt. Operativ uteleder Øystein Frotaule redegjorde for redningsaksjonen., mens en etterforsker snakket med deltakere som kom til ulykkesstedet like etterpå. Politiet driver fortsatt og samler inn informasjon om ulykken.

Fantes alternativer

— Burde vi lagt om løypen? Burde vi gjort noe annerledes? Det er spørsmål vi aldri får svar på, sa Wilson.

Ståle Grimen, som er nær venn med personen som skulle hjelpe de omkomne over elven, mente at det kritiske punktet neppe kunne vært mer enn halvannen meter langt.

— Min venn hadde gått litt ut i vannet, og så krysset elven med et langt steg.

— Hvis man ikke hadde ønsket å krysse der, fantes det alternative ruter. Det var fullt mulig å velge en annen vei over elven, ble det påpekt.

Flere turgjengere skal også ha gjort dette. Andre hadde krysset elven på det kritiske punktet, uten problemer.

Gir ros til arrangørene

Bergens Tidende har snakket med flere av deltakerne på årets styrkeprøve, og alle gir arrangørene honnør for måten de opptrådte da tragedien var et faktum.

— Det som vanligvis er en liten bekk, var i går en stri elv. Arrangørene fikk raskt avbrutt turen, og gitt nødvendig informasjon. De tok seg av oss på aller beste måte, forteller en av deltakerne.

Geo Wilson.

TUNG DAG: I 15 år har Geo Wilson (t.v) stått ved start og sendt deltakerne på Styrkeprøven Rett Vest ut på en fantastisk fjelltur. Årets styrkeprøve - den første Wilson ikke var med på - endte med at to av deltakerne mistet livet. Nå skal Wilson, Jan Wilhelm Werner (th) og de andre i arrangementskomiteen diskutere om de skal endre opplegget.