• Sikkerhetsmerkingen i Løvstakktunnelen er elendig og fungerer ikke i en krisesituasjon.

Bent Bentzen sier dette. Han fikk en skrekkopplevelse da han kom kjørende som passasjer i en drosje og havnet i en dramatisk situasjon i Løvstakktunnelen natt til torsdag. Bentzen forteller til Bergens Tidende:

— Da drosjen på vei mot sentrum var kommet 300-400 meter inn i tunnelen, kom det en Gaia-buss kjørende mot oss. Bak bussen sto det en røyksky. Etterpå har jeg fått vite at det var fyr i bussmotoren. Før vi visste ordet av det, var vi innhyllet i tett, illeluktende røyk. Vi så knapt 10 cm foran oss, forteller Bentzen.

— Sjåføren forsøkte sakte å kjøre videre. Plutselig oppdaget vi at vi hadde en hvit stripe til høyre for oss. Det viste seg at det var midtstripen. Vi var altså helt over på motsatt side av veien. Dette skjedde to ganger, forteller han.

Krabbet i veikanten

— Etter hvert forsto vi at vi ikke kunne fortsette å kjøre i blinde. Dessuten gjorde den sure røyken det neste umulig å puste. For å komme oss vekk, gikk jeg ut av drosjen, åpnet bakdøren, la meg på kne og følte meg frem til sementkanten som går langsmed veikanten. Krabbende på alle fire fortalte jeg sjåføren om vi var langt fra veikanten, forteller han.

— Men etter en stund orket jeg ikke dette lenger. Vi oppdaget et skilt på tunnelveggen som fortalte at det var 1050 meter til tunnelåpningene. Da ga vi opp å komme oss videre og søkte tilflukt i en av de små evakueringsbåsene. Der er det en telefon som satte oss i kontakt med veivesenets vaktsentral. Kvinnen i vaktsentralen ville ha meg til å beskrive hva vi så. Hun sa vi ikke trengte være redde fordi brannvesenet skulle komme oss til unnsetning, sier han.

Røykdykkerutstyr

— Mens jeg snakket med henne, hørte jeg først et veldig sterkt smell ute i tunnelen. Like etter hørte vi en kraftig brummende dur. Men siden det ikke var mulig å se i all røyken, kunne vi ikke avgjøre hva lydene kom fra, sier Bentsen.

— Tiden sneglet seg av sted mens vi ventet på brannvesenet. Men i realiteten varte det ikke mer enn 12 - 14 minutter før en brannmann iført røykdykkermaske dukket opp og fikk oss ut i bilen igjen. Jeg synes ikke det er noe å si på at det tok så lang tid for brannvesenet å komme oss til unnsetning. Ikke lenge etter at vi begynte å kjøre igjen, letnet røyken slik at det var fullt mulig å kjøre ut av tunnelen, forteller han.

— Like utenfor tunnelåpningen sto det en bil med inntrykket venstre front. Politiet spurte om vi hadde sett en BMW inne i tunnelen. For alt jeg vet hadde disse to bilene dultet i hverandre i den tette røyken. Det kan være forklaringen på smellet vi hørte da vi sto inne i evakueringsrommet, sier Bentzen.

Han priser seg lykkelig over at det ikke var stor trafikk av biler i motsatt kjøreretning enn drosjen han satt i. Det kunne skapt enda farligere situasjoner, mener han.

OPPLEVDE MARERITT: Bent Bentzen havnet i en kritisk situasjon da røyken lå tett inne i Løvstakktunnelen.
Tor Høvik