• For alle vet at i tunnelen bor det en...? - GREVLING! ropes det. Det var livlig da 450 barn var samlet til fest inni den nye tunnelen ved Midtun skole.

«Har tunnel — mangler grevling?» sto det på innbydelsen til den unike barnekulturfesten, som ble arrangert på Nesttun i går. Men grevlingen var der. Om enn i utstoppet tilstand, sto den og skuet utover et hav av barn, fra taket av den provisoriske scenen, som var rigget opp inni tunnelen.

— Har vi det bra? roper en bamsekledd konferansier.

— JAAA!

Responsen fra 450 barn fra skoler og barnehager i hele Nesttun-området er overveldende. Og den blir ikke mindre når Klovner i fart, en klovnegruppen fra Teaterbrakken på Paradis, entrer scenen.

Populært tiltak

Over 1000 barn hadde meldt seg på festen, som ble arrangert av gode krefter fra Hordaland vegkontor, Kontaktutvalget for musikklivet i Fana og Ytrebygda, Nesttun Sentrum, Children At Risk Foundation, Bergen Internasjonale Kultursenter, Fana Kulturforum og Kultur- og miljøavdelingen i Fana bydel.

— Vi hadde lyst til å benytte anledningen nå i forbindelse med byggingen, sier kulturkonsulent Kristin Skille Olsen ved Kultur- og miljøavdelingen, om det spesielle festlokalet, som en gang på nyåret skal binde traseen mellom Hop og Midtun sammen.

Hun er kjempefornøyd med resultatet.

— Det har vært en enorm etterspørsel etter å få være med på dette, så sånn sett har vi skutt blink. Men vi måtte dessverre begrense inntaket, blant annet på grunn brannforskrifter, sier hun og ser utover alle barna i alderen fire til syv år, som nå nesten ler seg i hjel av de syv klovnene med tøyseneser og strutteskjørt, i store sko og briller, som boltrer seg vilt på scenen.

Frydefull forventning

— Det var gøy når hon klovnen sa noe og så hermet de andre, synes Robert Heldal Klausen fra 2. klasse på Heldal skole.

Akkurat nå er det Chiku Ali fra Bergen Internasjonale Kultursenter som har overtatt scenen. Hun får alle barna med seg i et forrykende rytmeshow. Og mange hender i været når hun ønsker seg musikerhjelp på scenen.

— Jeg vil, jeg vil, ropes det i kor og snart står seks barn klare til å spille afrikanske instrumenter sammen med Chiku.

— Yamo, yamo, yamo! synger hun.

— Ja! svarer publikum kontant.

For dette har de sett frem til.

— Ja, vi har gledet oss i to uker, sier Ingeborg Garvik, rektor ved Heldal skole.

Sjokomelk og boller

— Jeg synes det er gøy å være her i tunnelen. Og så var det gøy da de klovnene kjørte forbi oss i bil og vinket til oss, sier Brita Evanger på syv år.

Det skjedde da hun og alle barna i flokk vandret fra skoleplassen på Midtun skole og ned i tunnelen. Men akkurat nå er tiden kommet til Sigve Fjelltveit, som forteller om arbeidet Gregory Smith og Children At Risk Foundation gjør for gatebarn i Brasil. Og det rett før alle får se en oppvisning i litt ekte brasiliansk Capoeira-dans på scenen.

Og etterpå?

— Da skal vi få sjokomelk og boller, sier Brita fornøyd.

KLOVNER I FART: - Bravo, ærede publikum, de beste vi noen gang har møtt, roper klovnegruppen fra Teaterbrakken på Paradis. Og 450 barn på tunnelfest svarer med begeistret latter.</b><br/>
FOTO: ARNE NILSEN