Hylkje-mannen er lidenskapelig SAAB-entusiast. Han har med egne hender byttet motor fem ganger, og girkasse fire ganger, i SAAB 96-modellen han kjøpte for 47 år siden. Ikke mindre enn 1,2 millioner kilometer har han tilbakelagt med samme bil i inn— og utland.

76-åringen er både trist og bekymret over det som nå skjer med SAAB, etter at SAAB Automobile mandag fikk innvilget søknaden om å slå seg selv konkurs.

— Jeg er redd det hele er over for godt. Kanskje jeg skal sikre meg en av de nye bilene før alt blir borte, sier Hansen.

Ekte 96

Vi møter den selvlærte mekanikeren hjemme i hans eget lille verksted i Almåsvegen i Åsane - med kjeledress og topplue. 63-modellen kvittet han seg med i fjor, han ga den til en kjenning i Samnanger.

— Nå har jeg stående to 1961-modeller i garasjen, den ene bruker jeg på langturer, den andre på kortere strekninger. Denne røde kjøpte jeg av en mann på Sletta på Radøy for syv–åtte år siden for 3000-4000 kroner. Den er i daglig bruk, sier elskeren av SAAB 96.

- Hvorfor ble du SAAB-entusiast?

— Først prøvekjørte jeg en Volvo PV, men syntes den var altfor hard i fjæringene. Så oppsøkte jeg tidligere rallyfører og disponent Per Hammerich hos SAAB. Etter en særdeles fartsfull tur i skauen, bestemte jeg meg for å kjøpe bilen. Siden har det bare vært SAAB 96 for meg.

Gammalsaabens venn

Per Hansen gleder seg stort over sine to veteranbiler. Gammalsaabens Venner, som har ca. 700 medlemmer på landsbasis, samles til treff én gang i året. 20 personer tilhører avdelingen her vestpå, og møtehyppigheten er så ofte som hver siste onsdag i måneden.

- Er det ikke vanskelig å skaffe deler til så gamle biler?

— Jo, men vi har en kar i Sverige som faktisk har startet en liten produksjon av vitale deler til gamle SAAB-modeller. Ellers har jeg opp gjennom årene skaffet meg brukte deler, for så å skru, fikse og pusse på dem. Hittil har det gått greit.

- Hvor lenge vil du holde på med hobbyen din?

— Så lenge jeg klarer å reparere bilene selv, er hans kontante svar.

Det klarer nok Per Hansen er god stund til, for den spreke 76-åringen stiller fremdeles på jobb et par dager i uken i konsulentselskapet Multiconsult.