Bilen kan nemlig være en bakteriebombe i varmen, ifølge Eirik Ask, ekspert på miljømikrobiologi ved Unilabs Telelab AS.

— Mange opplever plager de ikke helt forstår hva kommer av. Men når de ser hva som gror på innsiden av klimaanlegget, da skjønner de det, sier produksjef Torleiv Haukenes i Dekkmann.

Bakterievekst

Om du har opplevd å bli tung i hodet, tett i nesen eller fått rennende øyne i bilen, kan det være bakterier som er vekket til live i varmen.

— Anlegget i en bil drar inn alt som er i luften omkring. Kombinasjonen forurensing, skitt og kondens gir bakterievekst i varmen, sier han.

Han ber særlig barnefamilier som planlegger bilferie om å sjekke anlegget.

— Man blir nærmest gasset med bakterier. Dette er en smal sak å fikse. Det tar maks 30 minutter å få renset klimaanlegget, og det koster ikke mye. Barnefamilier som kjører rundt med anlegget på og vinduene igjen i flere timer, kan bli utsatt for svært mye bakterier, sier Haukenes.

- Trøtthet

Å føle seg trøtt, uvel og få hodepine er typiske symptomer.

— Noen reagerer enda sterkere, med for eksempel influensalignende symptomer. Dette vil være forbigående og ikke akutt farlig. Men særlig trøtthet i bil kan være farlig nok, sier Eirik Ask.

Nesten alle nye biler leveres i dag med aircondition. Og i alle disse danner det seg mugg, sopp og bakterier, ifølge ekspertene. Ifølge Statistisk sentralbyrå reiser rundt halvparten av oss på ferie i sommermånedene juli og august. Svært mange bruker bil.

Dersom du kjenner dårlig lukt i bilen, bør du være særlig på vakt.

FORDAMPER: Dette kjøleregisteret er fullt av sopp og mugg. - Se for deg hele familien på tur, i time etter time på veiene, med vinduene igjen og anlegget på. Noen tror at man blir tett i nesen av aircondition, men det skal man ikke bli. Jeg er sikker på at mange ville latt være å dra på tur hvis de visste hva som kommer ut av et urent airconditionanlegg, sier Tino Rød, vedlikeholdsrådgiver hos Relekta.
Relekta