— Selv om store materielle verdier gikk tapt i flammene, betyr det ingenting i forhold til at ingen personer ble skadet. De materielle verdiene kan erstattes. Det kan ikke menneskers liv og helse, sier snekkermesteren og daglig leder i J. H. Nævdal A/S. Store deler av firmaets produksjons- og lagerbygg i Bjørnsons gate i Bergen ble fullstendig rasert i storbrannen.

Med en beundringsverdig fatning og ro står hun med rak rygg i døråpningen inn til det som har vært arbeidsplassen hennes i 20 år. Hun er fjerde generasjon Nævdal som leder bedriften.

Rasfarlig tak

Inne i det brannherjete lokalet bak henne er det fullstendig kaos. Tilsotete maskiner, mer og mindre utbrente materialer som skulle bli ferdige snekkervarer, ligger høyt og lav. Over alt er det ulmende askehauger, utbrente gjenstander og sammenraste deler av bygningen. Halvbrente trebenker og andre tregjenstander står stablet opp mot taket. Tak-konstruksjonen er et eneste virvar av vridde og bøyde stålbjelker og smeltete plastvinduer. Taket ser ut til å kunne rase ned hvert øyeblikk.

I verkstedshallen går det brannfolk og snur og flytter på ulmende isolasjonsmatter som har falt ned fra taket. Selv om brannen er slokket, må brannfolkene til stadighet dynke mattene med vann. En gjeng arbeidere fra skadebegrensningsfirmaet er i full sving med å redde det som reddes kan av maskiner, utstyr og varer.

Millionverdier tapt

Brannen gjorde størst skade i de to hallene firmaet hadde lager og produksjon inne på gårdsplassen bak administrasjonsbygget som har fasade mot Bjørnsons gate. Her er millionverdier er blitt flammenes rov.

Hvor mye av maskinparken og av verktøy som må erstattes, og hvor skadet bygningene er, må vurderes av eksperter. En god del trevarer og ferdig produserte varer er gått tapt.

I de to andre hallene som ligger vegg i vegg med de utbrente hallene, har Cytoz og Norsk Solariumsservice lager. Disse har tilsynelatende sluppet med bare mindre røyk- og vannskader.

Ingen av beboerne i de 7 hyblene øverst i administrasjonsbygget ble skadet. De ble evakuert mens brannen herjet som verst. Verken hyblene eller kontorene til de firmaene som leier i bygget fikk skader.

Nævdal sier at firmaet har gode forsikringer. Brannårsaken er ikke klarlagt.

- Vi betjener våre kunder

Firmaet ble etablerte av Janikkes oldefar. Den ødeleggende brannen til tross: Hun er ikke bekymret for firmaets fremtid.

— Det er en spesiell følelse å se på det gulvet jeg har gått på i 20 år, og å vite at det er borte. Det er tungt. Da jeg sto og så på flammene da det brente som verst, fikk jeg en følelse av uvirkelighet - en slags nummenhet. Men nå tenker jeg: Ingen er alvorlig skadet. Firmaet eksisterer fortsatt. Kontorene våre er intakte. Virksomheten stopper ikke opp. Folkene våre er ute i oppdrag hos våre kunder rundt om i byen. Dette arbeidet går sin gang. Vi er fortsatt i full gang med å betjene våre kunder, sier hun.

Ingen permitteres

Nævdal regner med at ingen av firmaets ti snekkere eller de tre i administrasjonen blir permitterte. Allerede i går var flere av de ansatte av gårde for å kjøpe nytt håndverktøy.

— Vi har fått en fantastisk støtte av kolleger. En av de første telefonene vi fikk fredag morgen var fra en kollega som tilbød oss lokaler til verksted. Jeg synes det er så flott at de stiller opp på denne måten. Det bidro til at motet steg betraktelig. Virksomheten vår vil fortsette, selv om vi en tid fremover også må konsentrere oss om andre gjøremål enn de vi gjør til daglig.

Sier Jannike Nævdal og går ut på bakplassen for å servere kaffe og tebrød til brannfolkene og arbeiderne som er i sving med å rydde opp i branntomten.